Purmerendse boekhandels doen mee met actie “geef een boek cadeau”


Boekhandels in het hele land hebben wederom de handen ineen geslagen voor de derde editie van de actie Geef Een Boek Cadeau! Een actie die er op gericht is om de de mooiste kinderboeken die er de afgelopen jaren in Nederland zijn uitgegeven beschikbaar te krijgen voor zo veel mogelijk kinderen.  Op 9 februari is het startsein bij Boekhandel Het Leesteken.

 

Dit boekhandelsinitiatief heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en heeft geleid tot een nieuwe naam: Geef Een Boek Cadeau! Gebleven is het ideaal om alle kinderen van Nederland te laten opgroeien tussen de boeken, ook thuis.

Het afgelopen jaar heeft een groot aantal organisaties en instellingen uit onderwijs, de kinderopvang en de wereld van de leesbevordering en de laaggeletterdheid zich bij dit initiatief aangesloten.

We hebben ons ook gerealiseerd dat we allemaal boeken moeten gaan geven als we écht alle kinderen willen bereiken. Ouder(organisatie)s, leraren, scholen, kinderopvanginstellingen, opa’s en oma’s; kortom iedereen!.

Het kinderboek is dit jaar de heerlijke (voor)leesklassieker Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren: Ronja, de dochter van roverhoofdman Mattis, sluit vriendschap met Birk, de zoon van rover Borka. Terwijl hun vaders elkaars aartsvijanden zijn en ruzie met elkaar maken, lopen Ronja en Birk samen weg om te overleven in het bos. De zomer is heerlijk, maar dan wordt het winter…

Op initiatief van de Purmerendse boekhandels Bruna en Het Leesteken zijn alle basisscholen benaderd en hebben zij informatie en lesmateriaal gekregen om met dit prachtige boek aan de slag te gaan.  Het boek is verkrijgbaar voor slechts € 2.

Kinderen moeten kunnen opgroeien tussen boeken, omdat dat leesvaardigheid bevordert, fantasie stimuleert en de algehele ontwikkeling van kind tot volwassene ondersteunt. Boeken, voor plezier en informatief, helpen een kind een plek te vinden in de wereld, en geeft vorm aan zijn of haar leven. Een goede leesvaardigheid is essentieel voor de latere vorming op het voortgezet onderwijs en daarmee op een goede plek in de maatschappij.

Het is de initiatiefnemers en de gemeente bedoeld om het streven naar een breed boekenbezit en daarmee een brede geletterdheid een extra duw in de rug te geven. Lezen maakt rijker aan inhoud en verbeelding!

De gemeente heeft dit initiatief wederom omarmd en zal de actie steunen door een bijdrage te verlenen in de kosten van de actie en daarmee maken zij het mogelijk dat het boek zelfs gratis ter beschikking kan worden gesteld aan alle groepen 7 van de Purmerendse basisscholen.

Op vrijdag 9 februari om 13.00 uur zal Wethouder Rotgans het officiële startsein geven voor de actie. Dat zal plaatsvinden bij Boekhandel Het Leesteken, Zuidersteeg 2 in Purmerend.