Purmerends eigen Villa Kakelbont (maar dan zwart)


Houten VILLA, gebouwd in 1920 door F. Abel voor de heer D. Kooiman, de toenmalige burgemeester van Purmerend. Het pand ligt aan de JulianastraatIk fiets vaak over de Julianastraat, en kijk elke keer met verwondering naar Purmerends eigen Villa Kakelbont: de zwarte houten villa op nummer 9.  (En denk dan soms: jammer dat  hij niet in allerlei pastelkleuren is geschilderd, net als het huis van Pippi – maar dat daargelaten.)  Het huis is in 1920 gebouwd in opdracht van toenmalig burgemeester Kooiman, die graag een houten landhuis wilde laten bouwen. De villa werd als bouwpakket geleverd door een firma uit Silezië (dat toen in het toenmalige Pruisen lag).

Het hout is Oostenrijks grenenhout, en werd per trein aangevoerd. De gemeenteraad gaf destijds ontheffing om een houten huis te bouwen onder voorwaarde dat er rondom het huis voldoende ruimte werd vrijgelaten voor de brandweer.

Het huis stond later bekend als de houten villa van Boersma, die destijds chirurg was in het St. Liduina  Ziekenhuis (dat er vlakbij stond). Na zijn overlijden kocht de familie Berendse het pand in 2002, en lieten het binnen en buiten opknappen omdat het erg verwaarloosd was.  Ook de tuin werd onder handen genomen.

De laatste keer dat ik erlangs fietste was het te koop.

Als je nog meer informatie (of ankedotes/herinneringen) hebt over dit bijzondere huis, mail dit dan naar info@purmerendleeft.nl.