Purmerend Leest – Winnaar AKO literatuurprijs Stefan Hertmans over zijn nieuwste boek


img_2321Purmerend Leest, een nieuwe column door José  Ferdinandus – Deze week verschijnt de nieuwe roman van Stefan Hertmans, De bekeerlinge. Hertmans is bekend vanwege zijn enorm succcesvolle boek Oorlog en terpentijn, dat werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de AKO literatuurprijs won. Boekhandel Het Leesteken is er trots op dat Stefan Hertmans op vrijdag 14 oktober om 19.30 uur een lezing over De bekeerlinge komt geven in de trouwzaal van het Purmerends Museum.

Ook internationaal gooide de schitterende roman hoge ogen want er zijn inmiddels meer dan
twintig vertalingen van verschenen. Bij Het Leesteken is Oorlog en terpentijn het bestverkochte boek uit de nu vierjarige geschiedenis van de boekhandel. Meer dan 600 exemplaren gingen er over de toonbank.

En nu is er dan De bekeerlinge. Soms mogen boekverkopers een boek al vóór verschijnen lezen. Die eer viel mij te beurt en ik zou nu iedereen dit prachtige boek in handen willen drukken en zeggen: lees! Het verhaal speelt zich af in de 11e eeuw en is gebaseerd op historische bronnen.

Hoofdpersoon is een christelijke jonge vrouw uit Rouen. Zij raakt verliefd op een joodse jongen uit Narbonne die in Rouen is vanwege zijn studie. Het is een onmogelijke liefde en een huwelijk is uitgesloten. Daarom vlucht het paar, dwars door Frankrijk, naar Narbonne. Maar ook daar is het niet veilig. Op voorspraak van de vader van de jongen vindt het stel zijn toevlucht in Monieux, een dorp in de Provence waar Hertmans al decennialang een huis bezit.

Vanuit die betrokkenheid is, net als in Oorlog en terpentijn, de schrijver op een mooie manier aanwezig in De bekeerlinge. Je leest over het onderzoek naar de feiten achter het verhaal waarbij Stefan heel Frankrijk doorkruist en ook terechtkomt in Cambridge en Caïro, de plaats waar hoofdpersoon uit de roman na veel ontberingen belandt. Ik moest menig traantje laten bij dit verhaal dat ook nog eens actueel is in deze tijd waarin we te doen hebben met de vele vluchtelingen uit Islamitische landen naar het Westen. In De Bekeerlinge zien we juist een vlucht de andere kant op.

Lezing Stefan Hertmans

Boekhandel Het Leesteken is er trots op dat Stefan Hertmans op vrijdag 14 oktober om 19.30 uur een lezing over De bekeerlinge komt geven in de trouwzaal van het Purmerends Museum. Voor een muzikaal intermezzo zorgt Hildegard Tummers op Keltische harp en na afloop van de lezing is er een gezellige nazit. Reserveren  kan via info@leesteken.nl. De entree bedraagt €10,00.

jose-ferdinandusJosé Ferdinandus, Boekhandel het Leesteken.

Boekhandel Het Leesteken is door het initiatief van José mede door crowdfunding tot stand gekomen, en bestaat inmiddels alweer een paar jaar.  De boekhandel bruist van het leven en is inmiddels een hotspot voor lezend Purmerend geworden.