Purmerend eet… Zoete eitjes bakken?


We zien een ei. Het is een nagerecht, dus hoezo een ei? En het is een zoet nagerecht, dus nog eens: hoezo een ei? Is het wel een ei? Christine ten Kate van Cuisine Culinaire Purmerend zet ons toch maar mooi even op het verkeerde been met dit lekkere recept.

 

En niet alleen ons, lezers van Purmerend Leeft! maar ook de jury die haar ‘proeve van bekwaamheid’  voor onze Purmerendse kookclub moest beoordelen. Want zo gaat dat bij CCP:  de club vindt dat je al lid mag worden als je een ei kunt bakken. Maar dat moet je dan wel even laten zien natuurlijk.

Recept

Nou, Christine bedacht er het volgende op: voor zes personen:

  • 6 eieren
  • 60 g bloem
  • 60 g amandelen of amandelmeel
  • 60 g boter
  • 150 g lichte basterdsuiker
  • 1 mango
  • 1 rood pepertje
  • Suiker
  • Kaneel
  • Muntblaadjes
  • Eetbare bloemen
  • Beetje kokosmelk
  • Drupje Malibu
  • (Mooie) azijn

 

  1. Snij het kopje van een rauw ei, (voorzichtig zagen met een gekarteld mes gaat best goed). Hou de schaal apart en herhaald dit 6x.
  2. Scheidt het eiwit van de dooier
  3. Neem wat mooie muntblaadjes en haal ze voorzichtig door het eiwit en vervolgens door fijne kristalsuiker en laat het tenminste 45 min drogen. Een eetbaar bloemetje erbij is leuk voor de uiteindelijke opmaak.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden
  5. Meng in een kom 60 gram bloem, snuf zout en een halve theelepel kaneel
  6. Hak 60 gram amandelen grof
  7. Smelt 60 gram roomboter in een pannetje, draai het vuur uit als de boter gesmolten is en voeg 150 gram lichte basterdsuiker toe. Blijf roeren totdat het goed gemengd is, voeg dan 3 eetlepels water toe
  8. Meng het bloemmengsel er in delen aan toe zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg als laatste de gehakte amandelen toe.
  9. Maak kleine hoopjes ter grootte van een 2 euro munt (ze lopen tijdens het bakken uit, dus laat er een flinke ruimte tussen). Je kunt ook een kookring meebakken en het hoopje deeg er rondom leggen. Dan heb je een kletskop met een gat in het midden waar het eitje mooi in kan staan. Bak de koekjes in 6-8 minuten gaar, blijf er goed bij want ze gaan snel te hard.
  10. Klop 100 gram eiwitten stijf zodat ze in pieken blijven staan.
  11. Verwarm 160 gram kristalsuiker met 40 ml water in een pannetje tot 121 graden, je hoeft niet te roeren.
  12. Roer het suikermengsel door het eiwitmengsel (meringue) en klop verder op.
  13. Voeg wat kokosmelk en rasp door het mengel. Een drupje Malibu past er ook goed bij.
  14. Pureer het vruchtvlees van een mango met een staafmixer, voeg een stukje fijn gesneden chilipeper door. Voor het zuurtje heb ik er een klein beetje vlierbessenazijn doorheen gedaan maar dat kan ook iets anders zijn.
  15. Vul nu het lege ei. Begin met wat kruimeltjes koek, vervolgens een laagje meringue en in het midden de ‘dooier’ van mango. Zorg dat het op een gekookt eitje lijkt.
  16. Leg de kletskop op een bordje, leg het eitje in het midden en garneer met de muntblaadjes en eventueel een bloemetje.

Hier is het recept om te bewaren en te printen: (downloaden als PDF bestand)

 



Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie www.cuisine-culinaire-purmerend.nl Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.