Purmerend eet… Rode gort met blauwe kaas


Al weer een vegetarisch gerecht: van gort deze keer. Gort is echt een vergeten graan: het is geslepen gerst. In Schotland eet men het vaker dan bij ons en daar heet het dan pearl barley. Maar hier hebben we toch een wel heel Hollands gerechtje hoor: Yvonne Panders van Cuisine Culinaire Purmerend – onze Purmerendse kookclub – vertelt over dat bijzondere graan dat we nog altijd associëren met iets dat heel droog is. Maar volgens Yvonne klopt daar in dit geval helemaal niets van.

 

‘Je kookt de gort in bietensap. Dat sap kun je kant-en-klaar kopen, maar zelf maken gaat ook: van verse bieten: dan met een sapcentrifuge sap van maken, of van gekookte bieten: die gewoon pureren en er wat water bij doen. Let wel op: 40 gram gort is meer dan voldoende per persoon: het zwelt enorm op want het kan wel vier keer zijn eigen gewicht aan vocht opnemen.’

Yvonne legt ook nog even uit wat Alkmaarse gort is en wat het verschil met parelgort is: het ligt aan de manier van slijpen: de Alkmaarse gort is wat groter dan parelgort omdat hij niet zo lang geslepen wordt, maar verder is er geen wezenlijk verschil. En er is ook voorgekookte gort te koop: dat scheelt een hoop kooktijd, want gewone gort moet toch al snel veertig tot vijftig minuten koken. Het is trouwens wel lekker als hij nog wat ‘bite’ heeft.

Als de gort gaar is kun je hem mengen met wat mascarpone en met blauwe kaas. Verder nog wat blauwaderkaas in blokjes toevoegen en je hebt een bijzonder smakelijk basisgerecht waar je nog van alles aan toe kunt voegen: denk maar aan gefrituurde pastinaaklinten of aardappelchips, allerlei slasoorten, of giet er eens een heel klein beetje bouillon bij: groetenbouillon is prima, maar denk ook eens aan dashi: verkrijgbaar bij de toko en de Turkse buurtwinkel in eenpersoons zakjes. Een gebakken paddenstoeltje doet ook al wonderen, net als een krokant gebakken uitje dat je kant-en-klaar kunt kopen in de supermarkt.

Het recept is makkelijk:

  • 40 g port pp (voor een tussengerecht is 25 g pp genoeg)
  • Bietensap naar behoefte
  • (groenten)bouillon
  • Mascarpone en blauwschimmelkaas naar behoefte
  • Verder wat je er maar bij wilt doen: slasoorten, pastinaakchips, blokjes blauwe kaas, (dashi)bouillon, kruiden als bieslook of peterselie, gebakken paddenstoelen, etc, etc.

 

  1. Kook de gort in het bietensap en vul steeds aan met wat bouillon of water tot hij beetgaar is en smeuïg, maar niet meer nat.
  2. Meng wat mascarpone met blauwe kaas en meng dit onder de gort. Hierdoor wordt de gort nog smeuïger.
  3. Doe er nog wat blauwe kaas in blokjes of brokjes op. Zo is het gerecht eigenlijk al klaar, maar je kunt het nog aanvullen met wat je maar wilt. Zie hierboven wat suggesties.

Smakelijk.

Hier is het recept om te bewaren en te printen: (downloaden als PDF bestand)Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie www.cuisine-culinaire-purmerend.nl . Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.