Purmerend eet… een recept van Cuisine Culinaire Purmerend: Malta-aardappel


Cuisine Culinaire Purmerend, onze eigen Purmerendse amateurkookvereniging kookt elke maand een culinair menu. Soms moeilijk, meestal uitdagend, altijd verrassend. Maar de amateurkoks van CCP vinden het ook best een uitdaging om recepten te bedenken die vooral makkelijk te maken zijn, maar wel bijzonder smakelijk en door iedereen en in elke keuken te maken. Speciaal voor Purmerend Leeft! heeft Rachel Bartels van CCP  vandaag  ‘Malta aardappel’ op het menu gezet.
Wat is er bijzonder aan de Malta aardappel? Nou, heel wat! Zo is de Malta eigenlijk geen aardappelsoort, maar een verzamelnaam voor een aantal soorten. Dat zijn dan altijd ‘herfstaardappelen’, dus aardappelen die je pas in de herfst oogst. Maar wat heb je daar in het voorjaar aan? Daar hebben Nederlandse telers iets op gevonden: als je die aardappel nu op het eiland Malta poot, in de rode klei die ze daar hebben, dan blijkt die herfstaardappel plotseling een voorjaarsaardappel te zijn geworden. Zo is het de eerste nieuwe aardappel van het seizoen die wij in Nederland kennen. En nog leuker:  door de milde mediterrane zeewind heeft die aardappel heel weinig last van ziekten en plagen en worden er eigenlijk geen bestrijdingsmiddelen bij de teelt gebruikt. En hij is superlekker. Leuk hè, die Malta. Nu verkrijgbaar bij alle supermarkten en groenteboeren.

Rachel heeft een leuk voorgerechtje bedacht: Malta met mierikswortelroom, zalm en ‘kaviaar’.

Zelf maken? Hier is het recept:

  • Bekertje zure room
  • Mierikswortel uit een potje of vers
  • Plakje gerookte zalm
  • ‘Kaviaar’. Dat mogen visseneitjes zijn, maar Deen verkoopt zelfs vegetarische ‘kaviaar’. Gemaakt van algen: niet duur en ook nog verdraaid lekker!
  • Eventueel: Paar sprietjes bieslook.

 

  1. Gebruik één grote aardappel per twee personen. Pof de Malta’s in de schil door hem in aluminiumfolie te wikkelen en ongeveer drie kwartier tot een uur in een oven van 180 graden C te leggen. Even prikken met een satéprikker om te voelen of hij gaar is..
  2. Snijd de Malta in de lengte doormidden en snijd parallel met de vlakke kant nog een kontje af aan de andere kant zodat de aardappel mooi vlak en stabiel op het bord staat.
  3. Maak de room aan met de mierikswortel en eventueel nog wat peper, zout en citroen- of limoensap. Snipper de bieslook.
  4. Breng alle ingrediënten bij elkaar en maak er een mooi bordje van.
  5. Eet lauwwarm.

TIP:  je kunt over dit gerechtje ook nog wat citroen- of limoenschil heel fijn raspen.

Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie www.cuisine-culinaire-purmerend.nl  Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.