Purmerend eet… Chawanmushi (klinkt moeilijk maar is het niet)


We gaan Japans! Dat lijkt moeilijk, maar Chawanmushi is wel moeilijk uit te spreken, maar helemaal niet moeilijk om te maken. Het ziet er wel fantastisch uit. Peter Ligthart van Cuisine Culinaire Purmerend –de Purmerendse amateurkookclub – legt het uit.

Chiwanmushi is een hartige custard van eieren en bouillon. Daarin doe je dan paddenstoelen: ik gebruikte shi take, maar beukenzwammetjes of enoki zijn ook prima. En dan nog een grote rauwe garnaal in stukjes en dat is het eigenlijk al. Dat geheel stoom je een minuut of twintig en daarna garneer je het met wat korianderblad of bieslook of wat zalmeitjes. Je kunt de chiwanmushi het best lauwwarm of koud eten. Een heerlijk voorafje.

Zelf maken? Zie hieronder het recept:

 • 2 eieren
 • 125 ml bouillon (dashi bouillon uit een zakje of kippenbouillon)
 • 1 el Japanse soyasaus
 • 1 el rijstwijn, sake of droge sherry
 • 2 shi takes in reepjes
 • 4 grote rauwe garnalen
 • Lenteui
 • Blaadjes koriander

 Bereiding

 1. Week de shiitakes 20 minuten in kokend water en snijd in dunne reepjes.
  Pel de rauwe, grote garnalen, snijd ze in stukjes en zet ze eventueel weg in een extra scheutje rijstwijn.
 2. Roer de ingrediënten voor het eiermengsel voorzichtig door elkaar. Japanners gebruiken twee eetstokjes en draaien achtjes. Het is de truc om alles te mengen zonder bubbels te maken, een garde is dus uit den boze. Het moet eruit zien als raar sinaasappelsap. Schenk dit in twee kommetjes, (Japanse) theekopjes of andersoortige ovenbestendige eenpersoons schaaltjes. Verdeel de vulling ook over deze schaaltjes, doe er een stukje huishoudfolie overheen en zet ze in de stoomoven, of grote stoompan of bamboe stomer. Stoom de custard in 20 minuten gaar en stevig.
 3. Garneer met koriander en lente-ui. Bieslook kan ook.

Zelf maken? Hier is het recept (je kunt het ook downloaden als PDF bestand):Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie www.cuisine-culinaire-purmerend.nl Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.