Purmerend eet… een bijzonder recept van Cuisine Culinaire Purmerend: Eton Mess.


Cuisine Culinaire Purmerend, onze eigen Purmerendse amateurkookvereniging kookt elke maand een vijfgangenmenu op niveau. Dat is soms best ingewikkeld en het gebeurt ook wel dat je voor zo’n dinertje speciale apparatuur nodig hebt.  Maar nu vinden de amateurkoks van CCP het ook best een uitdaging om recepten te bedenken die bijzonder smakelijk zijn, er fantastisch uitzien en toch makkelijk te maken zijn, gewoon door iedereen en in elke keuken. Speciaal voor Purmerend Leeft! heeft Jan Boeren van CCP  vandaag  ‘Eton Mess’ op het menu gezet (met recept om te downloaden).

 

Wat is Eton Mess? Jan legt uit: “Eigenlijk is het gewoon een gerecht van aardbeien, slagroom en meringue. Dat laatste is krokant eiwitschuim dat je kent van de kerstkransjes. En dat dan allemaal door elkaar: een rommeltje dus, of in het Engels ‘a mess’.”

Waar komt het vandaan? Eton College in Engeland speelde elk jaar een cricket wedstrijd tegen Harrow School en bij die gelegenheid werd ‘Eton Mess’ gegeten. Een mooie traditie zoals je ze in Engeland wel vaker tegenkomt. En ook nog heel lekker.

Nu heeft Jan er toch weer even een draai aan gegeven door zijn Eton Mess heel mooi te presenteren, want zoals je op de foto kunt zien is dit geen rommeltje. Jan zegt er zelf van: “Ik heb  geprobeerd het gerecht wat te verfijnen door een cocktailglas te gebruiken en de meringue in schotsen in het gerecht te steken. Zo krijg je hoogte en ziet het er meteen mooi uit.  En ik heb basilicumblaadjes toegevoegd. Dat is een ongebruikelijke combinatie, maar basilicum en aardbeien passen verrassend goed bij elkaar. Tot slot nog een tip: ook een vleugje peper doet wonderen in combinatie met aardbei: het haalt de smaak van de aardbei helemaal op.”

 

Zelf maken? Hier is het recept (je kunt het ook downloaden als PDF bestand):

 • Bekertje slagroom (200 ml) of spuitbus kant-en-klare slagroom
 • Bakje aardbeien
 • 1 eiwit
 • Beetje citroen of azijn om de kom te ontvetten
 • 40 gram suiker
 • Mespuntje maïzena
 • Basilicumblaadjes
 • Peper
 • Bakpapier / oven op 90 graden C /
 • Cocktailglas

 

 1. Ontvet de kom waarin je het eiwitschuim gaat maken door er met een halve citroen, of wat citroensap of azijn even doorheen te gaan. Daarna afspoelen en drogen. Gebruik nooit kunststof kommen voor het opkloppen van eiwit: de kans bestaat dat dat niet lukt omdat kunststof altijd een beetje vettig is, en eiwitschuim verdraagt absoluut geen vet.
 2. Doe het eiwit (er mag absoluut geen eigeel bij zitten) in de kom en klop los. Dat kan met een garde of met een elektrische klopper.
 3. Voeg ongeveer een derde van de suiker toe en klop verder, daarna in nog twee keer suiker toevoegen. Klop door tot je stijve pieken heb. Dat is zodra je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat het schuim er uit valt. Voeg op het laatst de maïzena toe en klop nog even door. Strijk dit mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en zet in een over van 90 graden C.  Na ongeveer anderhalf uur is de meringue mooi bros.
 4. Snijd de aardebeien in tweeën of in vieren, doe in een cocktailglas, vul aan met slagroom. Breek de meringue in mooie stukken en steek tussen de aardbeien en slagroom. Strooi er een heel klein beetje peper over en doe er een of enkele kleine blaadjes basilicum bij.

 

TIP:  als je een eiwit overhoudt omdat je wel een dooier nodig hebt, maar niet het eiwit, kun je dat eiwit heel goed invriezen: gewoon in een plastic zakje en in de vriezer. Het ontdooit binnen enkele minuten. Als je dit ontdooide eiwit opklopt zul je zien dat dat veel beter gaat dan met een vers eiwit.

Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie www.cuisine-culinaire-purmerend.nl  Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.