Purmerend eerste stad in Nederland met de ‘Bubble’


pdvDonderdag 7 april is de gemeente begonnen met het plaatsen van 23 ‘Bubbles’ in de binnenstad. Purmerend is daarmee, naast Berlijn, de enige stad in Europa met deze moderne, ronde afvalbakken. Wethouder Mario Hegger heeft het eerste exemplaar onthuld op de Koemarkt. (Foto: PDV Fotografie).

De Bubbles komen in plaats van 46 afvalbakken die nu in de binnenstad staan. De nieuwe bakken zijn groter, efficiënter en flexibel en worden leeggehaald met een zuigsysteem waardoor ze ook nog eens arbotechnisch verantwoord zijn. De locaties zijn bepaald na overleg met ondernemers uit de binnenstad.

Winnaar award
De Bubble is winnaar van de ‘Red Dot Product Design Award’. Dit is een internationale prijs voor het meest inventieve product beoordeeld op design en functie. Winnende producten worden een jaar lang tentoongesteld in de ‘Red Dot’ Musea van Essen en Taipei. Behalve in het museum staat hij dus ook in Purmerend!

Voordelen Bubble
De Bubble heeft een grotere inhoud dan de huidige prullenbakken. In totaal worden er in de binnenstad 46 prullenbakken met een inhoud van 3,2 m3 verwijderd. Er komen 23 Bubbles met een inhoud van 8,2 m3 voor terug. Dat betekent meer capaciteit met minder bakken. De Bubbles zijn flexibel: ze staan los op de grond, zodat ze bijvoorbeeld bij evenementen of per seizoen verplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn ze efficiënter te legen. Ze worden niet handmatig geleegd, maar leeggezogen.

Locaties
De Bubbles komen op 23 plekken te staan. Deze locaties zijn bepaald na overleg met de ondernemers van de binnenstad.
Gedempte Where (bij het oude postkantoor)
Looiersplein
3 op de Koemarkt (aan de kant van de Doelen, op de Schapenmarkt en aan de Koestraat)
Breedstraat
Koestraat/Nieuwstraat
Kalversteeg
Willem Eggertstraat
Zuidersteeg
Kaasmarkt
2 in de Hoogstraat
2 in de Nieuwstraat
Tramplein
Padjedijk
Gedempte Singelgracht
Oude Vismarkt
Weerwal
Peperstraat
Kolkstraat