Project (S)Cool on Wheels


S(C)oolOnWheels
‘Ben je zielig als je een handicap hebt?’, ‘Welke sporten kun je doen in een rolstoel?’. Drie bovenbouwgroepen van Montessori Onderwijs Purmerend in de Purmer-Zuid leren en ervaren het dinsdag 9 december zelf tijdens het project (S)Cool on Wheels. (S)Cool on Wheels is mogelijk gemaakt door Fonds Gehandicaptensport en Rabobank Waterland en Omstreken in samenwerking met sportorganisatie Spurd.


(S)Cool on Wheels is een landelijk voorlichtingsproject voor kinderen in het basisonderwijs. Het project  bestaat uit een interactief theoriegedeelte in de klas en een sportclinic in sporthal De Vaart. De kinderen bekijken filmpjes over het dagelijks leven van mensen met een handicap en zij mogen vragen stellen aan de docent (S)Cool on Wheels, Geert Schipper, die zelf een lichamelijke handicap heeft. Op speelse en interactieve wijze leren de kinderen welke topprestaties mensen met een handicap leveren om deel te kunnen nemen aan het dagelijks leven. Ook leren zij welke sporten je met een handicap kunt doen en hoe belangrijk het is om te kunnen sporten, omdat niemand buiten spel mag staan.

Zelf ervaren

Na het theoriegedeelte gaan de kinderen in sporthal De Vaart zelf ervaren hoe het is om te sporten met een beperking. Deze sportclinics worden verzorgd door twee docenten die ook Grenzeloos Sporten geven.

Hoofdsponsor van het project (S)Cool on Wheels is de Rabobank Foundation. De Rabobank Waterland en Omstreken doet dit omdat zij nauw bij de gehandicaptensport is betrokken en vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opkomt voor kwetsbare groepen in de samenleving.

Grenzeloos Sporten
Grenzeloos Sporten is voor de overige basisscholen in Purmerend het kennismakingsprogramma met aangepast sporten. Deze kennismaking kent dezelfde opbouw als (S)Cool on Wheels: een theoriegedeelte in de klas en een ervaringsgedeelte in een sportzaal. De kinderen leren dat iedereen met en zonder beperking in het dagelijks leven en in de sport topprestaties kan leveren. Elk schooljaar doen in Purmerend meer dan duizend kinderen mee aan het kennismakingsprogramma Grenzeloos Sporten van Spurd.