Programma viering 4 en 5 mei in Purmerend


4 en 5 mei logoHet nieuwe  4 en 5 mei Comité van Purmerend heeft voor beide dagen een afwisselend programma gemaakt. Met een stille tocht, blazen van The Last Post, een herdenkingsbijeenkomst, een film,  het bevrijdingspopfestival en een kindervrijmarkt. Het complete programma lees je hieronder.

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Historisch Purmerend, ’t Gilde Purmerend en omstreken, Stichting Veteranen Purmerend, Stichting Marktstad  Purmerend, het Purmerends Museum, gemeente Purmerend en het Waterlands Archief.

Programma 4 mei

18.30-19.00 – De Raad van Kerken organiseert een herdenkingsbijeenkomst
in de Lutherse kerk (Hoogstraat 18).

19.10 uur – Stille Tocht vanaf de Kaasmarkt. Bent u slecht ter been en heeft u geen mogelijkheid om zelf aan de tocht mee te kunnen doen? Neem dan vóór 19 april contact op met mw. D. van Huizen, team Communicatie van de gemeente, telefoonnummer (0299) 452 452. Route van de tocht:

 • Kaasmarkt
 • Hoogstraat
 • Gouw
 • Tramplein
 • Jaagweg

19.25 uur – Verzetsmonument aan Jaagweg. Leggen van bloemen/kransen. Terug via dezelfde route naar de Kaasmarkt.

19.45 uur – Aankomst bij de Kaasmarkt. Leggen van bloemen/kransen

19.59 uur – Blazen van ‘The last Post’

20.00 uur – Twee minuten stilte

20.05 uur – Toespraak burgemeester Don Bijl van Purmerend

20.10 uur – Toespraak voorzitter van het 4-mei comité

20.15 uur –  Herdenkingsbijeenkomst (gratis toegang) is de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt.

 • Welkomstwoord door de heer Dick Weijers van het 4-5 mei comité
 • Gedicht: “Rebel mijn hart” (Jan Campert) voorgedragen door de heer Pieter van der Kooij van Dichterskring Purmerend.
 • Muziekschool, het jeugdkoor Classic Frogs zingt “In memoriam of Anne Frank”
 • Verhaal “Wat ons nog rest” over Purmerend in de oorlog, voorgedragen door de heer Joop van den Hoorn
 • Gedicht “Ali Ben Libi’ voorgedragen door Chaja Willis (16), leerling aan de Theater & Dans academie Lucia Mertens te Amsterdam
 • 21.00 uur Afsluiting met koffie / thee

20.30 uur – Film Le dernier cahier in Filmhuis Purmerend (Kerkstraat 11, schuin tegenover de Purmaryn). Le grand cahier is een oorlogsfilm zonder oorlog; een verhaal over onschuldige kinderen die zich tegen elke moraal verzetten. Gratis toegang. Reserveren via www.filmhuispurmerend.nl.

(Zie ook Dodenherdenking in de Purmer )

Programma 5 mei

14.30 – 21.00 uur – Bevrijdingspop op de Koemarkt

Het thema is dit jaar Vrijheid Geef Je Door. Atletiekvereniging NEA Volharding geeft hier gevolg aan door deel te nemen aan de Bevrijdingsvuur Estafette. Vanuit Wageningen vertrekt het team van NEA richting Purmerend en zal ’s middag rond 14:45 uur met het Bevrijdingsvuur op de Koemarkt arriveren. Hier zal burgemeester Don Bijl de Vrijheidsfakkel in ontvangst nemen.

Er zijn optredens van:

 • Sticky Licks de nieuwe band van Purmerenders Marit Knuvelder en René van Eijsden
 • The Regulators, eveneens uit Purmerend
 • Easy Minor, de bigband van Muziekschool Waterland
 • en ….nog een verrassing


08.00 – 1400 uur –
Kindervrijmarkt op 5 Mei in Wijkpark De Driegang (Purmer-Zuid)

Op de vrijmarkt kunnen kinderen hun overtollige spulletjes aan de man brengen en nieuwe speeltjes scoren. Ruilen mag natuurlijk ook. Alles wat je over hebt en dat je niet weer mee naar huis wil nemen, wordt aan het einde van de dag verzameld en krijgt een nieuwe bestemming. Het verkopen van spulletjes vindt uitsluitend plaats door kinderen. Handelaren zijn niet toegestaan.
Het wijkactiviteitencentrum De Zuid-Pool is op 5 mei  geopend. Je kunt er eten en drinken kopen. Stichting Kinderopvang Purmerend is bij De Zuid-Pool aanwezig met een animatieteam, ballonnen en andere leuke dingen. Spurd Sport & Spel is er met een springkussen. Ook staat er in het park een kindercarrousel. Overgebleven kinderkleding wordt verzameld door de Bim Bam en andere overgebleven spulletjes door Noppes.
De organisatie is in handen van de vrijwilligers van de Wijkkerngroep Purmer-Zuid en De Zuid-Pool. Informatie: kerngroep.purmerzuid@gmail.com