Programma Theater De Verbeelding April 2016


maandprogramma theater de verbeelding op purmerendleeft
Hier het maandoverzicht van de voorstellingen in Theater de Verbeelding van april 2016. 

Zaterdag 9 april –  19.30 uur – Hetpaarddatvliegt. Oorlogshelden (10+,  familievoorstelling ) 

De Tweede Wereldoorlog: moeten we het er nog over hebben? Reem Wittenbols en Annemiek Nienhuis interviewden hun moeders over hun ervaringen als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog, de een in Eindhoven en de ander in Nederlands-Indië, en maakten daar een voorstelling van.

Via de waargebeurde, persoonlijke en gekleurde verhalen verplaatsen twee acteurs zich in de gebeurtenissen van toen. En spelen afwisselend hun moeders, familieleden en bevrijders. Eindhovens Dagblad: “De voorstelling, een krachtige ode aan het oorlogskind, kweekt begrip voor een ieder die de oorlog meemaakte. Maar is bovenal een urgent geschiedenislesje waar je kippenvel van krijgt.”

In samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven reist is er een bijzondere collectie kindertekeningen over de Tweede Wereldoorlog met de voorstelling mee.  www.hetpaarddatvliegt.nl

Zaterdag 16 april 20.30 uur – De Nieuw Amsterdam & t,arsenaal PAX Europa. Nagesprek met Sabri Saad El Hamus (Toneel )

Een bloedstollende talkshow over Europa. “Europa, hier ben ik. Zie mij, hoor mij, hou van mij! Vraag mij: ‘Wie ben jij?’ En ik zal antwoorden: ‘Ik ben jou. Ik ben Europa, ik ben jouw nieuwe gezicht.”

In een bloedstollende talkshow komen uiteenlopende gasten samen die de discussie aangaan, die elkaar confronteren met vragen over het Europa van toen, van nu, maar zeker ook dat van morgen. Hoe bereiken we een manier van samenleven met inwoners die in achtergrond sterk van elkaar verschillen?

PAX Europa toont de wrijving, de discussie en de problemen van het huidige Europa. Maar tegelijkertijd zetten de makers dit tegenover de houding die ook heerst, de hang naar saamhorigheid en verzoening; de wil om een pax, een vrede, te vinden. 
PAX Europa is een unieke samenwerking tussen jonge en gevestigde theatermakers, van wie het merendeel zelf een migratieachtergrond heeft. Dat levert een spannende confrontatie op tussen diverse culturen en generaties, die hoe verschillend ze ook zijn, uiteindelijk allemaal één ding gemeen hebben: Europeaan zijn. www.denieuwamsterdam.nl

Vrijdag 22 april 19.30 uur – WArd/waRD-Ann Van den Broek. The Lady in Black & The Black Piece  (Dans)

Ann Van den Broek heeft voor deze choreografie de Zwaan (van de VSCD) voor de meest indrukwekkende dansproductie in seizoen 2014/2015 gewonnen. De jury: “Als in een camera obscura maakt Van den Broek, met prikjes licht in een onpeilbaar zwart, flarden zichtbaar van vijf gekwelde levens. De keten van associaties en emoties die dat oproept, geeft The Black Piece een fabelachtige diepte. Je wilt alles volgen, ook dat wat je niet kunt zien.”

Ook kreeg zij de Dioraphte Dansprijs. Deze prijs is bedoeld voor een in Nederland werkzame choreograaf met sterke internationale potentie en voor een stuk dat opviel tijdens de Nederlandse Dansdagen.

Ook de pers was lovend. Er verschenen maar liefst zes recensies met vier sterren zoals: “Hoogtepunt”, “Een must-see” en “Meeslepend.”

Voorafgaand aan de dansvoorstelling The Black Piece vertonen we de documentaire The Lady in Black waarin de nietsontziende werkwijze van deze Vlaamse choreografe is te zien. Voor haar heftige en persoonlijke choreografieën vraagt ze onvoorwaardelijke toewijding. www.wardward.be

Zaterdag 30 april 20.30 uur – mugmetdegoudentand. De Freudjes, geen familie (Toneel)

Met sterrencast Lineke Rijxman, Ariane Schluter en Karina Smulders.In deze komedie blijft geen persoonlijkheidsstoornis onbenoemd en kunnen we hartelijk lachen om het onvermogen van de Westerse mens om zijn zegeningen te tellen en te genieten van wat hij heeft. Nederlanders geven de kwaliteit van hun bestaan gemiddeld een acht, maar desondanks gebruikt bijna tien procent van de bevolking antidepressiva. Ook voor de zusjes Freud is de weg naar geluk niet gemakkelijk te vinden. Tijdens een hectische nacht doen ze een poging om eerlijk naar zichzelf te kijken. En dat valt niet mee.

De tekst is van Joan Nederlof, de regie van Lineke Rijxman. Gespeeld wordt er door een topcast bestaande uit Lineke Rijxman, Ariane Schluter en Karina Smulders. www.mugmetdegoudentand.nl

Theater de Verbeelding
Adres: Purmersteenweg 17, 1441 DK Purmerend. 
Telefoon: 0299 411 234
http://www.theaterdeverbeelding.nl/