Programma Purmerend onder Stoom 2015


Stoomschip tijdens Purmerend onder stoom 2010Op 4, 5 en 6 september 2015 staat Purmerend geheel onder stoom. Dit bijzondere stoomevent is onderdeel van de Nazomer feestweek 2015. Het programma:

Vrijdag 4 september, 19.00 uur: “Steam in”

De stoomschepen, enkele historische schepen en oude sleepboten arriveren één voor één in de kom van Het Noordhollands Kanaal. Een “Parade of Steamers” of eigenlijk de “Steam In”. In de kom worden zij met muziek ontvangen. Een speaker informeert de aanwezige toeschouwers over enkele wetenswaardigheden van het binnenlopend schip.

De Stoomschepen varen daarbij langs het schip waarop de burgemeester is die de vlootschouw afneemt. De binnenlopende schepen brengen ieder een voor hen geldende groet aan diegene die vlootschouw afnemen. Vanaf het schip waar de vlootschouw vanaf wordt afgenomen, wordt de groet op een passende wijze beantwoord. Wellicht varen enkele plezierbootjes en sloepen met de binnenkomende schepen mee. Iedereen is daarbij welkom.

De stoomschepen meren daarna gelijk af aan de Kanaalkade. De overige (deelnemende) schepen varen de sluis in om vervolgens, na te zijn geschut, af te meren aan de zuidelijke zijde van de sluis. Eventueel kunnen deze schepen ook afmeren aan de kade tegen over de Kanaalkade (Hazepolder).

20.00 uur: De Stoomschepen zijn binnen en de Steam in wordt afgesloten.

Vervolgens begeven de genodigden zich naar de Purmaryn waar om 20.30 uur de officiële opening van Purmerend onder Stoom wordt gehouden. Deze bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor de vrijwilligers, sponsoren en genodigden. Indien voldoende ruimte is, zullen de overgebleven plaatsen ter verkoop worden aangeboden. Na de twee officiële toespraken door de Burgemeester en de voorzitter van Stichting Purmerend Marktstad zal Andre Kuipers alle aanwezigen toespreken en verhalen over het tijdperk van stoom tot de reizen de ruimte in.

Omstreeks 21.30 uur is de afsluiting.


Zaterdag 5 september, 11 uur: stoommachines in het stadje

Purmerend op Stoom tijdens Nazomerfeestweek Purmerend 2015Vanaf 11.00 uur is  Purmerend nu echt onder Stoom. De binnenstad is gevuld met allerlei stoomattracties. Op 5 locaties treden orkesten, koren, en zangers voor u op. De Stoomtrein verzorgt gratis ritten tussen de Koemarkt en de Kaasmarkt. In de kom worden door een aantal Stoomschepen gratis rondvaarten verzorgd en kunt u schepen bezichtigen. Er komen ongeveer 40 mobiele Stoommachines naar Purmerend.

Er wordt gedemonstreerd met door locomobielen aangedreven machines zoals bomen zagen / graandorsen / stenenbreken / waterpompen. Er zijn stoomwalsen, stoomtractoren, stoomlocomobielen, stoomauto’s stoomfietsen en stoom zelfbouwmodellen (stoomtreintjes)  te zien.

Daarnaast staat er oude vrachtauto´s opgesteld (zaterdag) en wordt de zondag met Rolls Royces en Bentley’s. Op de Schans van Jans wordt u meegenomen in de tijd van de Charleston. In het water van het Noordhollands Kanaal vertonen Flyboarders hun kunnen. Ten zuiden van de sluis liggen 25 oude sleepboten afgemeerd en 6 historische schepen en daar op de Kanaaldijk staan oude tractoren en rijdt de paardetram.

Teneinde niets te hoeven missen is een wandelroute uitgestippeld, waardoor u alle locaties zult aandoen. Deze route is met borden aangegeven.

17.00 uur afsluiting van de eerste dag


Zondag 6 september vanaf 12.00 uur:

De tweede dag van Purmerend onder Stoom. Vandaag kunt u wederom de binnenstad inlopen en genieten van Stoom, oude auto’s, sleepboten, toneel muziek, zang en de terrassen zoals bij het programma hierboven aangegeven.


Nazomer feestweek Purmerend 2015

Dit bijzondere stoomevent is onderdeel van de Nazomer feestweek 2015