Presentatie Watersnood 1916 Vereniging Historisch Purmerend


Watersnood 1916 - 035 5De Vereniging Historisch Purmerend verzorgt op dinsdag 26 januari a.s. de beeldpresentatie Watersnood 1916. Het is deze maand honderd jaar geleden dat Purmerend, Waterland en meer regio`s in het land onder water kwamen te staan.

Door een hoge vloedgolf en stormachtige wind brak in de nacht van 13 en 14 januari 1916 de Zuiderzeedijk op diverse plaatsen door. Daardoor overstroomden op vele plaatsen in het land  dorpen, steden en landerijen.

Ber de Lange gaat aan de hand van een powerpoint-presentatie deze natuurramp, met voornamelijk beelden van Purmerend, vertonen en toelichten. Een terugblik die, ondanks de ramp, historisch gezien een aanrader is. Omdat het winter was waren de bomen kaal en zijn de gevels van het Purmerend van toen goed te zien. Het was bootje varen in de stad. In juli – een halfjaar na de ramp – waren stad en land, na veel ellende, weer droog.

De beeldpresentatie vindt plaats in Partycentrum Concordia, Koemarkt 45 in Purmerend, aanvang 20.00 uur, en wordt verzorgd door Ber de Lange.