Poëzie in de Openbare Ruimte worstelt en komt boven


Als Dichterskring Waterland hebben we sinds jaar en dag aan de zijkant van Proeflokaal Bakker een gespandoekt gedicht hangen en het laatste jaar ook aan parkeergarage het Lammetje. Door sloop parkeergarage en bouw Markthal moesten we op zoek naar een nieuwe prominente plek en die hebben ze gevonden.

Al jaren plaatst Dichterskring Waterland gedichten in de binnenstad om Purmerenders en bezoekers er aan te herinneren dat niet alles razend is in deze wereld. Dat er ook zo iets is als slow art. Een gedicht dat zomaar een jaar mag hangen en zo rijpend tot betekenis komt.

Elk jaar hing de Dichterskring aan de zijkant van Proeflokaal Bakker een nieuw gedicht op. Oorspronkelijk was dit een project in samenwerking met de Vereniging Historisch Purmerend, maar later kreeg het een vrije invulling. Het afgelopen jaar hing er als extra een groot spandoek aan parkeergarage het Lammetje met het winnende gedicht van de 444 maanden jubileumwedstrijd van de Dichterskring.

Aan deze bloeiperiode van gedichten kwam een einde door de sloop van het Lammetje en door de bouw van een markthal pal tegen Proeflokaal Bakker aan , waardoor een daar hangend gedicht niet goed meer gelezen kan worden.

Parkeergarage het Lammetje moet worden gesloopt en daar ging het gedicht. Toen werd er bedacht dat er een markthal moest komen pal tegen Proeflokaal Bakker. Het gedicht kan wel blijven hangen maar lezen lukt niet meer en dat is toch hoe een gedicht tot waarde komt.

De Gemeente zag de problemen en heeft zich ingespannen om een nieuwe plek te vinden en dat is gelukt! Het is de linker Zuidersteegmuur geworden van het Willem Eggert Centrum. Een mooiere plaats is volgens Dichterskring Waterland in Purmerend niet te vinden.

 

Let op deze muur. Binnenkort ziet u hier het gedicht Er is een land… herverschijnen wat voortijdig is gesneuveld bij de sloop van het Lammetje. Half oktober wordt deze plaats officieel geopend als opvolger van de zijkant van Proeflokaal Bakker met een vers gedicht!