Paterson (Jim Jarmusch) in Filmhuis Purmerend


Op 12 mei draait Filmhuis Purmerend de nieuwste film Paterson van regisseur Jim Jarmusch. 

 

Buschauffeur Paterson stuurt elke dag lijn 23 door de straten van het stadje Paterson in de Amerikaanse staat New Jersey. Daarnaast schrijft hij gedichten in een schriftje en houdt hij met overgave van zijn vrouw Laura, die thuis haar creatieve lusten botviert, uitsluitend in zwart-wit. Tijdens zijn rit, elke dag dezelfde route, observeert hij zijn passagiers. Niet om ze in de gaten te houden, maar om te luisteren naar wat ze zeggen en vooral hoe ze het zeggen. Regisseur Jim Jarmusch laat zeven dagen uit Patersons leven zien en toont ons dat je schoonheid vindt door geconcentreerd naar iets te kijken, waardoor iets alledaags opeens poëtisch kan worden. Zoals de oude industriële gebouwen, die Paterson op weg naar zijn werk tegenkomt. Opeens is Paterson geen lelijk afgebladderde stad meer, maar een plek waar de poëzie op straat ligt.

Regisseur Jarmusch laat in Paterson de schoonheid van het onopvallende bestaan zien.- Paterson – Jim Jarmusch, Verenigde Staten, 2016, 118’.

 

Draaidag: vrijdag 12 mei 2017. Aanvang  20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/paterson/