Pasar Purmerend: indische markt in en om wooncomplex Heel Europa


Pasar malam in Purmerend Heel EuropaOp zaterdag 19 september is er een Pasar Purmerend in wooncomplex Heel Europa aan de Genuahaven in Purmerend Weidevenne. Een pasar is een Indische markt en er is dus veel te zien, ruiken en proeven uit Indië en Indonesië.

Zo kan er heerlijk Indisch worden gegeten, worden er drie films gedraaid gemaakt door Indische jongeren voor filmfestival CinemAsia filmLab. Aan de hand van allerlei gebruiksvoorwerpen is een tentoonstelling ingericht.  Er zijn leuke workshops zoals van de Purmerendse club Pencak Silat Manyang en Mas Joey die een dansworkshop geeft voor de kinderen. Ook kunnen kinderen worden geschminkt, bijvoorbeeld als draak of tijger. Ciska Cress maakt niet alleen sambal, ze schrijft er ook over. In de stand van het Leesteken zal zij ook boeken signeren.  Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

PROGRAMMA

Binnentuin van Heel Europa/Taman Heel Europa
 • 11.00 uur    opening met Indonesische traditionele dans Nuansa Seni Indonesia –  Professionele danseressen voeren een traditionele Indonesische dans uit.
 • 12.00 uur    Workshop Indonesische dans voor kinderen door Mas Joey – Alle kinderen worden uitgenodigd om zich op te geven voor deze leuke gratis workshop van Joey, student dansdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en natuurlijk een echte Indo. Leer binnen een half uur dansen geïnspireerd op de vele sierlijke, Indonesische dansvormen.
 • 13.00 uur    optreden van demo team van Pencak Silat groep Manyang – Het demoteam van Perguruan Pencak Silat Manyang opent de pasar met een flitsende demonstratie in de binnentuin.
 • 14.00 uur    Workshop Pencak Silat door Perguruan Pencak Silat Manyang – Pencak silat is dé verdedigingskunst, vechtsport van Indonesië en kent honderden verschillende stijlen. Manyang staat voor wesp en komt uit Oost-Java. Jong en oud kunnen zich opgeven voor deze gratis workshop.
 • 15.00 uur    Indonesische traditionele dans Nuansa Seni Indonesia – Professionele danseressen voeren een traditionele Indonesische dans uit.
 • 16.00 uur    Workshop Indonesische dans voor kinderen door Mas Joey – De eerste workshop gemist? Je kunt je dan nog voor deze gratis workshop opgeven.
Grand café Heel Europa/Kafe Besar
 • Mart Bolt zingt liedjes waar Indische mensen dol op zijn!
Hal hoofdingang/Kamar Biru
 • Het Leesteken heeft een leuke boekenstand ingericht. Veel boeken van Indische auteurs zoals Marion Bloem, Adriaan van Dis, Yvonne Keuls en nog veel meer staan op de kraam. Sambalmaakster en schrijver Ciska Cress signeert hier ook haar boeken.
 • Mandy de Leth schminkt van 11.00-14.00 uur kinderen voor € 1,00 tot een echte tijger of een draak. Maar ook voor het schminken van een melati (bloem) moet je bij Mandy zijn.
 • Praktijk Zielsgeluk geeft voor €5 een heerlijke voetreflexbehandeling van een half uur. Meld je aan, de behandelingen zijn tussen 16.00 tot 18.30  uur. Geef u zich zo snel mogelijk op, dit kan ook via info@heeleuropa.com.
Ruimte RIBW/Kamar Jeruk
 • Tentoonstelling Nederlands Indië, Nederland en Indonesië – Allerlei gebruiksvoorwerpen uit Indië en uit het hedendaagse Nederland en Indonesië staan hier tentoongesteld. Het geeft een beeld over Indië toen, Indo’s in Nederland toen en het Indisch zijn in Nederland nu.
 • Filmzaal met CinemAsia Filmlab films (11.45 uur/13.45 uur/ 14.45 uur) – Er worden drie keer drie films achter elkaar gedraaid. Deze films zijn gemaakt door jonge, Indische filmmakers. De films zijn:

Untuk selalu

‘Untuk Selalu’ is een korte documentaire die een licht schijnt op de verschillen tussen de vier grootste groepen van Indonesische afkomst in Nederland; de Molukkers, de Indo’s, de Javaanse-Surinamers en de volbloed Indonesiërs. Door de rituelen vanuit verschillende invalshoeken te belichten toont de film de cultuurverschillen en overeenkomsten vanuit het oogpunt van dezelfde generatie jongeren.

Bundah di Rumah

‘Bunda di Rumah’ is een filmproject van Raoul Groothuizen. Het gaat over de nasleep van de treinkaping binnen Molukse kringen in Nederland. Het filmproject is een kort familie-drama waarbij twee Molukse broers elkaar na 11 jaar weer voor het eerst zien op een klein verjaardagsfeestje van hun moeder.

Phantom Napalm

De 10-jarige Pascal betreedt met zijn oudere broer en zijn neefje een verboden gebied om vuurwerk af te steken. Ze ontdekken het oude gebruik waarbij vuurwerk een middel is om boze geesten te verdrijven. Als ze daadwerkelijk een geest tegenkomen moeten ze hun angsten zien te overwinnen.

Clup Zaal I/Kamar merah
 • Warung Putri Solo – Putri Solo uit het winkelcentrum Makado heeft een echte Warung opgezet. Eet gezellig mee en kijk, ruik en proef Indië en Indonesië in Heel Europa.
Clup zaal II/Kamar mawar
 • Pasar Purmerend – Geen pasar zonder leuke kraampjes waar u allerlei oleh oleh (spulletjes) kunt kopen of informatie kunt krijgen. Van sieraden van Hedy tot een echte ritueel uitvaartbegeleider, Salam Terakhir. Kom, kijk en geniet van het verre Oosten in Heel Europa.

HEEL EUROPA IN WEIDEVENNE

Wooncomplex Heel Europa in de wijk Weidevenne in Purmerend bestaat uit  bestaat uit 140 woningen, een grand café, welzijns– en zorgorganisaties, een kapper en een Groenshop. Ook is er een prachtige binnentuin waar bewoners, gebruikers en de buurt heerlijk van genieten.

In Heel Europa zijn diverse woonvormen en wonen mensen met en zonder zorg. In Heel Europa werken samen:

Centrum voor Jeugd en Gezin, Clup Welzijn, Clusius College Groenshop, Gemeente Purmerend, Grand Café Heel Europa (Prinsenstichting), De Kniphaven, Regionale Instelling Beschermd Wonen, Regionale Stichting Wonen Plus, Stichting Wonen en Zorg Purmerend, Thuiszorg Purmerend, de Wooncompagnie