Paasspel als rechtbankdrama: ‘Het lege graf’


Paasspel het lege graf samenOp vrijdag 20 maart is er een bijzondere theateravond in de Taborkerk aan de Maasstraat. Toneelvereniging De Regenboog uit Voorburg speelt dan haar Paasspel Het lege graf van Laszlo Fodor in de vorm van een spannend rechtbankdrama – met de toeschouwers als jury. Wie heeft het dode lichaam van Jezus laten verdwijnen?

Pasen en ‘Het Lege Graf’ zijn onlosmakelijk verbonden. Laszlo heeft in zijn stuk de grote vraag van het christelijk geloof op een andere manier willen laten zien, namelijk door middel van een rechtszaak en een jury: de toeschouwers! De voorstelling begint om 19.30 uur. De entree bedraagt € 10 en dit is inclusief koffie en/of thee.

De grote vraag is: wie heeft het dode lichaam doen verdwijnen? De tuinman wordt van lijkenroof verdacht en hij wordt aangeklaagd bij het tribunaal. Getuigen vóór en tegen deze verdachte melden zich bij de rechtbank.

De toeschouwers zijn de jury, want alleen zij kunnen de getuigenverklaringen op waarheid toetsen. Zo verschijnt Jozef van Arimathea, eigenaar van het graf. Pontius Pilatus, die heel andere gevoelens over Jezus heeft, en zijn vrouw komen. Ook Saulus en Paulus brengen hun verhaal. De tuinman mag zich natuurlijk verdedigen en doet dat met alle nederigheid en devotie. Uiteraard zijn ook anderen opgeroepen, zoals Petrus de visser, de soldaat Sextus Lucius, die op wacht stond, Jesse Sadoc, de aalgladde detective, die uit moest zoeken hoe het nu zat en Suzanna van Cana als de vriendin van Maria. Hun getuigenissen voegen zich bij de gloedvolle en warme woorden van Maria Magdalena, die in al haar eenvoud dé grote getuige is van Zijn Verrijzenis.

De toeschouwers worden als jury door het proces geleid door een overtuigde verdediger, een gedreven officier van justitie en een rechtschapen rechter. Zij stellen aan het eind van de voorstelling slechts die ene vraag: ‘is Jezus’ lichaam gestolen of is Hijzelf van de doden opgestaan?’ Wat zal het oordeel van de jury zijn?

De VATV De Regenboog is een kleine vereniging, die zonder subsidie al ruim dertig jaar eigen keuzes uit tal van stukken speelt: van detectives en thrillers tot komedies, van veel decor tot minimale aankleding, maar altijd met enthousiasme!

Voor informatie: Els Verberne, tel. 0299-770085 of www.uit-met-inhoud.nl.