Op zoek naar blauwe kiekendieven of smienten: 2 vaarexcursies door het Ilperveld


Op zondag 16 februari organiseert Landschap Noord-Holland twee winterse vaartochten door het uitgestrekte Ilperveld bij Landsmeer. Bij het krieken van de dag is er een bijzondere vaartocht naar de slaapplaats van blauwe kiekendieven. En om 13:30 uur wordt er speciaal gelet op de grote groepen smienten die in het Ilperveld voedsel zoeken en alle andere natuurfenomenen die in de winter zijn te zien.

In het zomerhalfjaar broeden bruine kiekendieven in het Ilperveld. In de herfst worden deze Afrika-gangers vervangen door blauwe kiekendieven die broeden ten noorden van ons land. Ze zijn zeldzaam, maar als je een slaapplaats weet zie je zo maar een aantal van deze mooie roofvogels. Vanaf het water kun je de vele vogels goed bekijken. Vooral smienten komen hier in grote aantallen overwinteren, het doel van de middagexcursie. Je ziet ze dobberen op het water en soms met de hele groep verschrikt opvliegen wanneer er een roofvogel in de buurt komt. Een waar spektakel!

Het is raadzaam om je warm aan te kleden. Goed ingepakt is het volop genieten op het water. Na afloop van de tocht trakteren schipper en gids je op een beker lekkere warme chocolademelk! Zin om mee te gaan, reserveer dan nu een plek aan boord voor een van de excursies.

Wanneer: zondag 16 februari 2020 een excursie om 7:00 uur en om 13:30 uur.
Vertrekpunt: Parkeerplaats Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121NX Landsmeer.

Kosten: Volwassenen € 15.00, kinderen € 10.00. Beschermers betalen € 10.00 en kinderen van beschermers € 7.50.
Reserveren: www.gaatumee.nl

Foto: Blauwe kiekendief / Otto de Vries