Onkruid opgelet; nieuwe Foodwalks in Noord-Holland


Foto - bramen zijn ook volop te vinden tijdes de foodwalks rond purmerendPluk tijdens een wandeling of fietstocht zelf je maaltijd bij elkaar! Dat kan, want een landelijke netwerk van maaltijdwandelingen en –fietstochten is nu voor iedereen toegankelijk. Aan de hand van lekkere recepten en een wandel- of fietsroute kun je zelf ingrediënten voor een maaltijd verzamelen. In Noord-Holland zijn dit er met 3 nieuwe routes nu 9, landelijk zijn er meer dan 80. Deze tijd van het jaar is bij uitstek geschikt om te gaan wildplukken.
Foodwalks

Foodwalks zijn wandelingen of fietstochten van tussen de 14 en 40 kilometer met een vast start- en eindpunt. Aan de route is een recept gekoppeld waarvoor je tijdens de tocht ingrediënten plukt uit de natuur of koopt bij (biologische) verkooppunten op de route. In Noord-Holland zijn door Landschap Noord-Holland 9 Foodwalks ontwikkeld door de hele provincie van Heemstede tot aan Wieringen.

 

Nieuwe routes
Afgelopen periode is hard gewerkt aan drie nieuwe Foodwalks in Noord-Holland. Het gaat om een fietsroute in West-Friesland met ‘vlierbloesempannenkoeken’, een wandeling in het tuindergebied van Heemskerk met een ‘wilde kruidensalade’ met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes. In IJmuiden is een verrassende wandeling door het havengebied met als recept ‘vis met verse kruiden uit IJmuiden’. Stuk voor stuk aanraders om er met het hele gezin op uit te gaan en bovenal, de meeste van de ingrediënten zijn nú vers te plukken.

 

FOODWALKS is een initiatief van LandschappenNL en Stichting wAarde. In Noord-Holland is samengewerkt met o.a. de IJmondgemeenten en lokale ondernemers. Zo zijn de afgelopen jaren landelijk meer dan 80 FOODWALKS ontwikkeld, met als doel: natuurbeleving als dagelijkse kost. In iedere streek, voor ieder seizoen. Voor alle Foodwalks en recepten kijk je op www.foodwalks.nl of op www.landschapnoordholland.nl/foodwalks.

Let op: pluk met respect voor de natuur en zoveel mogelijk vanaf de paden.