Noord-Holland Biënnale: (zeer) veel te doen rond het Noordhollands Kanaal


Vroeger werden schepen langs de Jaagweg gesleept door mensen en paarden. Purmerend.In juli en augustus is er veel te doen op en rond het Noordhollands Kanaal. In Purmerend zijn er o.a.  tentoonstellingen in het Purmerends Museum, historische wandelingen met verhalen tijdens een rondvaart op beurtschip Bregetta, historische schepen langs de Kanaalkade in Purmerend, een lezing over de Melkwegbrug, en nog veel meer.

Noord-Holland Biënnale

Om de twee jaar is er een grootscheepse provinciale manifestatie: de Noord-Holland Biënnale. De opening is op 4 juli in Alkmaar. Er zijn activiteiten in Heel Noord-Holland, die je kunt vinden op de website van de Biënnale.

Programma Purmerend

 • In juli, augustus, september – Tentooonstelling over de betekenis van het Noordhollands Kanaal in het Purmerends Museum
 • In juli, augustus, september – Rondwandelingen van het Gilde Purmerend afgestemd op het Noordhollands Kanaal. De wandelingen starten om 14 uur vanaf de Kaasmarkt (weer of geen weer)
 • 10 juli – Evenement  in het Purmerends Museum over de nieuwe Melkwegbrug, met o.a. architect en bouwer van deze bijzondere brug.  Aanmelding vereist (minimaal 3 dagen van tevoren) info@purmerendsmuseum.nl of 0299 – 472718
 • 12 juli – Vaartochtjes met sloep over het kanaal onder leiding van een gids.  Start is de presentatie over het kanaal in het Purmerends Museum. Vervolgens het vaartochtje over het kanaal. Max. 8 personen.   13.00, 14.30 en 16.00 uur. Aanmelden via Purmerends Museum 0299 – 472 718.
 • 20 juli – Verenigingshuis van Vereniging Historisch Purmerend is open.
 • 19 en 20 juli – Verhalen over het kanaal, op het kanaal. Bezoek van tentoonstelling en wandeling met gids, verhalen op historisch beurtschip de Bregatta tijden een korte rondvaart.  Tijden: 10.00, 12.00, 14.00 uur. Max. aantal opvarenden: 10. Aanmelden via Purmerends Museum 0299 – 472 718.
 • 19 juli (extra) – Extra wandelingen voor mensen die niet willen of kunnen varen. De wandelingen beginnen bij de presentatie van het kanaal in het Purmerends Museum. Vervolgens wandelen de deelnemers langs plekken die iets vertellen over de bijzondere geschiedenis van het kanaal. Tijden: 11 uur en 13 uur. Duur maximaal 2 uur.  Aanmelden via Purmerends Museum 0299 – 472 718.
 • 20 juli (extra) – Extra wandelingen onder begeleiding van een gids. Start bij Purmerends Museum, eindpunt verenigingshuis van de Vereniging Historisch Purmerend, waar een verhalenverteller verhalen over het kanaal zal vertellen.
 • 26 juli – Vaartochtjes met sloep over het kanaal onder leiding van een gids.  Zie 12 juli voor meer details
 • 28 en 29 juli – Historische schepen aan de Kanaalkade in Purmerend (meer informatie volgt)
 • 9 augustus – Vaartochtjes met sloep over het kanaal onder leiding van een gids.  Zie 12 juli voor meer details
 • 23 augustus – Vaartocht met sloep over het kanaal onder leiding van een gids.  Tijd: 14.00 uur. Aanmelden via Purmerends Museum 0299 – 472 718.


Historische foto’s van het Noordhollands Kanaal

Historisch 1 Historisch 2 Historisch 3 Historisch 4

kanaalkade 640