Nominaties voor bijenvriendelijkste tuin in Noord Holland


bijenhotel bij PurmerendEr zijn maar liefst 330 deelnemers aan de actie van Landschap Noord-Holland voor de aanleg van een bijenvriendelijke tuin. Een steuntje in de rug voor de wilde bijen die het momenteel erg moeilijk hebben. De winnaar krijgt een prachtig bijenhotel en een veld bloemen van 500 m2. Helaas zit er geen nominatie¬†uit Purmerend bij ūüôĀ

De inzendingen kwamen uit heel Noord-Holland. Van bewoners met een kleine tuin in het centrum van Amsterdam tot eigenaren van een groot stuk grond in de Noordkop. Er deden opvallend veel scholen, volkstuinen, zorginstellingen en buurtprojecten mee. Ze vertellen steeds een persoonlijk, inspirerend verhaal voor de bijen in Noord-Holland. Veel deelnemers zijn ook al zelf gestart bijenvriendelijke maatregelen te treffen. Dat geeft hoop voor de toekomst!

Zes genomineerden, winnaar bekend op 10 december

Helaas is er maar één prijs te verdelen. De jury heeft zich in de afgelopen weken gebogen over de inzendingen. Uit de honderden indrukwekkende verhalen zijn zes genomineerden gekozen. Uiteraard speelde het persoonlijke betoog van de deelnemers een belangrijke rol. Maar er is ook gekeken naar de locatie en de mogelijkheden om de tuin voor langere tijd in stand te houden. De zes genomineerden geven een mooie indruk van de variatie aan inzendingen:
1.      Volkstuin aan de voet van De Hoge Berg op Texel
2.      Binnentuin van bewonersvereniging Jozefhuis in Hoorn
3.      Bloemenstrook bij Zorgcentrum Het Schouw in Amsterdam
4.¬† ¬† ¬† Basisschool St. Micha√ęl in Zuidschermer
5.      Stadstuin in Heerhugowaard
6.      Tuin voor Stichting Mooizooi in Haarlem

De definitieve winnaar wordt bekend gemaakt op 10 december. In het voorjaar van 2015 gaat de Groenploeg de bijentuin aanleggen. De Groenploeg is een onderdeel van Landschap Noord-Holland dat ecologisch werk uitvoert in opdracht van gemeenten, bedrijven en particulieren.