Nieuwe regels parkeren Purmerend vanaf 1 juli 2020


parkeren in het stadjeVanaf 1 juli veranderen de regels rond parkeren in Purmerend. Behalve in het centrum geldt er dan ook betaald parkeren in alle buurten die aan het centrum grenzen: Gors-Noord, Kop West en Zuiderpolder (Bloemenbuurt)

De buurten die aan het centrum grenzen, zijn in eerste instantie bedoeld voor de bewoners, de bedrijven die daar gevestigd zijn en hun bezoek. Door de regulering van afgelopen jaar kan er parkeeroverlast ontstaan in deze buurten. Om dit voor te zijn is ervoor gekozen om de nieuwe parkeerregels in te voeren. Vanaf 1 juli 2020 geldt daarom in alle buurten rond het centrum betaald parkeren. Bewoners kunnen in aanmerking komen voor een parkeervergunning.

Zie de Parkeerplattegrond

Hoe zijn de nieuwe regels tot stand gekomen?
Aan de invoering van de nieuwe regels is een uitgebreid traject vooraf gegaan waarin bewoners en andere betrokkenen van de buurten hun meningen, zorgen en behoeftes rond parkeren hebben kunnen uiten. De gemeente heeft hiernaar geluisterd en waar mogelijk aanpassingen gemaakt aan het beleid. Het is nooit mogelijk om het iedereen naar de zin te maken maar met de huidige regels komen we zoveel mogelijk mensen tegemoet. Tegelijkertijd werken we aan een autoluwe, goed bereikbare binnenstad.

Langparkeerterreinen en parkeergarages
Purmerend streeft naar een bereikbare, autoluwe binnenstad waar mensen op een prettige manier tijd kunnen doorbrengen in winkels, horeca of gewoon buiten op een bankje. Bezoekers van de binnenstad die met de auto komen, parkeren bij voorkeur in de parkeergarages en. op de parkeerlocaties aan de randen van de binnenstad. Er zijn twee parkeergarages in het centrum. Daarnaast zijn er verschillende langparkeerterreinen waar tegen lage kosten de hele dag geparkeerd kan worden. Bekijk de langparkeerterreinen en parkeergarages op de parkeerplattegrond.

Let op: eerste periode alleen contant geld bij betaalautomaten
Bij de meeste parkeerautomaten in Zuiderpolder kunt u vanaf 1 juli eerst alleen met muntgeld betalen. Dit zijn tijdelijke automaten. De gemeente is in afwachting van de definitieve betaalautomaten waar alleen met pin kan worden betaald. De productie van deze automaten lag twee maanden stil omdat de fabriek in Frankrijk, waar de automaten worden gemaakt, gesloten was in verband met Corona. Dit leidt tot vertraging van de door de gemeente bestelde automaten. Natuurlijk kunt u ook betalen via een parkeer-app op uw mobiele telefoon.

Aanpassing borden
Vanaf 24 juni wordt er gestart met het aanpassen van de borden in Centrum en Zuiderpolder zodat alle borden gereed zijn wanneer de wijzigingen op 1 juli ingaan.