Nieuwe fluisterboot Eilandspolder gedoopt


Vrijdag 23 juni is de nieuwe excursieboot van Landschap Noord-Holland in de Eilandspolder gedoopt. De boot heeft de naam ‘Dodaars’ (kleine fuutsoort) meegekregen. Chris Rost, boswachter bij Landschap Noord-Holland, is super blij: “Nu kan ik samen met mijn vrijwilligers iedereen laten zien hoe mooi dit natuurgebied is.”

 

Rolstoelen kunnen ook mee
De fondsenwerving voor deze boot verliep boven verwachting goed. Toen Landschap Noord-Holland in maart de oproep deed, stroomde het geld binnen. Heel veel mensen vonden het een goed doel en ze vonden het belangrijk dat er ook mensen in een rolstoel op de boot mee kunnen.

 Mogelijk gemaakt door gulle gevers
Landschap Noord-Holland ontving ruim € 51.000 aan donaties van gulle gevers. Daarvoor kon de natuurorganisatie een boot kopen die voldoet aan alle eisen. De boot is licht en kan dus varen in ondiep water. Op de boot zit een klep zodat mensen in rolstoelen makkelijk mee kunnen en er passen 24 passagiers aan boord in plaats van 20 op de oude boot. En nog mooier: de boot heeft een elektromotor. Tijdens een excursie worden de natuurgeluiden niet meer overstemd door motorgeronk. Van het geld kan Landschap Noord-Holland ook professionele rolstoelbanen aanleggen naar het botenhuis.

De dodaars
Een aantal gulle gevers was ook aanwezig bij de tewaterlating en doop van de boot. Eén gulle gever heeft zelfs de naam van de boot, Dodaars, bedacht. De dodaars is een kleine fuutsoort die in de Eilandspolder voor komt. Het is een schuwe watervogel, een slag kleiner dan de waterhoen. De dodaars houdt van ondiep, beschut water met rijke oeverbegroeiing.

Afgelopen zondag waren al de eerste 120 mensen mee op vaarexcursie (waarvan 3 rolstoelgebruikers).

 

Foto: boswachter Chris Rost na de doop met zijn passagiers