Nazomerfeestweek: Warenmarkt, standwerkersconcours, veetentoonstelling, kaasmarkt


De dinsdag in de Nazomerfeestweek Purmerend is dit jaar de marktdag. De warenmarkt,  het standwerkersconcours, de veetentoonstelling en de kaasmarkt, verdeeld over de dag in het hart van de binnenstad. Het programma:

 

09:00 tot 13:00 uur – warenmarkt binnenstad met standwerkersconcours

’s Ochtends  is het de traditionele warenmarkt in de binnenstad zoals gewoonlijk elke week op de dinsdag. Door de gehele binnenstad staan marktlui met hun waar opgesteld.

Daartussen opgesteld strijden standwerkers op de felbegeerde Marktstadbokaal. Een vlotte babbel is niet genoeg…. Het gaat om koopmansgeest, overtuigingskracht, verbaal geweld, de kunst van et verleiden en natuurlijk vooral om de verkoopresultaten… Een tiental standwerkers gaan de strijd aan en een deskundige jury zal bepalen welke standwerker zich een jaar lang de “Kampioen van Purmerend” mag noemen.


08.00 – 12.00 uur – vee-tentoonstelling op de Koemarkt

Natuurlijk niet weg te denken na al die jaren De Veetentoonstelling. Op de Koemarkt was de veemarkt de belangrijkste economische activiteit in Purmerend. Van heinde en verre kwamen de veehouders met hun vee naar de markt. Week in week uit was de Koemarkt het toneel van loven en bieden. Via het bekende handjeklap wisselden de dieren van eigenaar.

Hoogtepunt was de jaarlijkse veetentoonstelling. Veehouders brachten hun mooiste stuks vee naar de tentoonstelling, een traditie die tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden. Weliswaar met ups en met downs, maar toch. Zo nu en dan moest er een jaar worden overgeslagen. Oorlogsjaren, veterinaire ziekten, vervoersverboden gooiden roet in het eten waardoor de tentoonstelling geen doorgang kon vinden. Toch bleef de veetentoonstelling bestaan, niet in de laatste plaats dankzij de Stichting Purmerend Marktstad.

De veemarkt Purmerend in vroeger tijden

Feitelijk is de tentoonstelling als de ziel van Marktstad, een feestweek zonder veetentoonstelling is geen feestweek. Na het jubileumjaar Purmerend 600 jaar dit jaar de 108e veetentoonstelling. Niet zo groots maar wel zo mooi in uitstraling. Wat is er mooier om ’s ochtends vroeg de koeien te horen loeien op de Koemarkt??

Op deze dinsdag  worden op de Koemarkt weer paarden, ezels, schapen, geiten en runderen aangevoerd, tentoongesteld en gekeurd. De Koemarkt ruikt (weer) als vroeger naar mest en gier, de “boerenzondag” komt weer tot leven.

Het Clusiuscollege is eveneens aanwezig; leerlingen laten in de praktijk zien wat zij op school leren.

Ook de (amateur) kunstschilders proberen de sfeer van de Koemarkt vast te leggen op linnen e/o papier

Vanaf 14.30 uur – traditionele Kaasmarkt op de KOEMARKT

Weer terug in Purmerend een levendige voorstelling van het verhandelen van de kazen zoals het vroeger ging op onze Kaasmarkt in Purmerend. De marktmeester, kaasdragers, stapelaars, handelaren, een dame in historische klederdracht met kinderen, paard en wagen, kraam en muziek van de Kaaskapel zijn allemaal aanwezig.

In samenwerking met de Stichting Kaasmarkt Edam organiseren wij deze historische Kaasmarkt.

14.30 – 16,00  uur – optreden Historische Kaasmarkt

Rond het met hekken  afgezette deel van de Kaasmarkt/Koemarkt staan banken waarop ook zittend de voorstelling kan volgen.
De traditionele Kaasmarkt wordt in nauwe samenwerking met de Stichting Kaasmarkt Edam georganiseerd.