Nacht van de Nacht in Purmerend


Nacht van de nacht in PurmerendOp zaterdag 24 oktober wordt voor de 11e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door Natuur- en Milieufederaties. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt aandacht gevraagd voor lichtvervuiling. Gemeente Purmerend dooft daarom die nacht op meerdere plekken het licht.

‘Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is,’ luidt de oproep van Natuur- en Milieufederaties. Dankzij bijvoorbeeld kassen, het verlichte wegennet en reclameborden, is licht een bijeffect geworden in onze 24-uurseconomie. In West-Europa is het nagenoeg onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is.

Lichtvervuiling, een aanslag op het milieu

Tijdens de Nacht van de Nacht worden op honderden plaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. Het is een jaarlijks terugkerend evenement in oktober. Met het initiatief willen de organisatoren mensen bewust maken van ‘lichtvervuiling’ en de mogelijkheden die er zijn dit terug te dringen. Teveel licht kan zowel mens als dier verstoren en daarmee slecht zijn voor het milieu.

Wat doet Purmerend?

De gemeente vindt het milieu belangrijk en draagt in dit kader op 24 oktober haar steentje bij aan de actie:
•    de aanschijnverlichting van het stadhuis gaat uit;
•    de verlichting van het carillon (kerkklok) op de Kaasmarkt gaat uit;
•    de grondspots in het voetgangersgebied gaan uit: Peperstraat, Kaasmarkt, Waagplein, Hoogstraat en Willem Eggertstraat.

Doe zelf mee

De gemeente hoopt ook dat de inwoners van Purmerend en de bedrijven en instellingen het initiatief ondersteunen. En dat kan vrij gemakkelijk, door thuis of op de zaak onnodig licht te doven.

Extra lang genieten van het donker

In dezelfde nacht – van 24 op 25 oktober – wordt de wintertijd ingevoerd, dus dat betekent dat de klok een uur achteruit gaat. Purmerenders kunnen dus een uur langer genieten van de Nacht van de Nacht. Meer informatie vindt u ook op www.nachtvandenacht.nl.