Monsieur Chocolat in Filmhuis Purmerend


monsieur_chocolat_posterMonsieur Chocolat vertelt het waargebeurde verhaal van de legendarische Franse clown Chocolat, de eerste zwarte circusartiest die uitgroeit tot een beroemdheid in de tijd van de belle époque in Parijs. Aanvankelijk als de afschrikwekkende kannibaal Kananga in de provincie, later als de circusartiest Chocolat in Parijs speelt Omar Sy (van onze eerdere Filmhuishit Intouchables) de hoofdrol.

Hij is ‘de ontbrekende schakel tussen de primaten en ons.’ De meeste Fransen hebben aan het einde van de 19de eeuw nog nooit een zwarte man gezien.

Avond aan avond spelen clown Footit (acteur James Thierrée, een kleinzoon van Charlie Chaplin) en Chocolat hun act. Chocolat wordt beroemd en verwent zichzelf met dure kleren en teveel drank. Maar waarom is Chocolat altijd de klos? Waarom krijgt hij altijd een schop onder zijn kont van Footit? Lachen de Parijzenaars hem eigenlijk toe of uit?

Regisseur Roschdy Zem wil met Monsieur Chocolat eerherstel bewerkstelligen voor de vergeten Rafael Padilla. De echte naam van de eerste zwarte man die als artiest in Frankrijk bekendheid verwierf. De film is een aanklacht tegen racisme van toen en nu.

Zaterdag 8 en dinsdag 11 oktober in Filmhuis Purmerend, Kerkstraat 11 (schuin tegenover de Purmaryn).