Mineralen en Fossielenbeurs in de Taborkerk Purmerend


 

Op zaterdag 6 november 2021 houdt de geologische vereniging Amathysta weer haar jaarlijkse mineralen en fossielen beurs in de Taborkerk te Purmerend. In verband met de regels rond Corona zal het iets anders gaan dan de voorgaande keer, maar dat zal u uiteraard niet verbazen. Elk jaar is er op de beurs een tentoonstelling met een wisselend thema. Deze keer gaat het over Ammonieten.

 

Ammonieten zijn uitgestorven inktvissen. Het waren zeedieren die wereldwijd in groten getale voorkwamen vanaf ongeveer 445 miljoen jaar geleden tot zo’n 65 miljoen geleden. Ze stierven dus gelijk met de dinosaurussen uit en worden alleen nog als fossiel teruggevonden. Ammonieten hadden een vlakke spiraalvormige schelp, opgebouwd uit verschillende kamers. Telkens als het dier te groot werd voor het kamertje waar het in woonde, maakte het een grotere. Dit werd dan de nieuwe woonkamer. De lege kamers werden onder meer gebruikt om verticaal in het water te kunnen bewegen.

Ze kwamen voor in honderden soorten en variëteiten en hadden nagenoeg allemaal ditzelfde bouw. De grootte van de ammonieten varieert van minder dan een centimeter tot meer dan 2,5 meter doorsnede. Op de beurs kunnen de bezoekers verschillende soorten bewonderen. Tevens wordt het leven van het dier toegelicht met veel voorbeelden. Van heel klein tot zeer groot. Onder voorbehoud van de regels, kunnen de beursbezoekers ook zeer interessante lezingen bijwonen. Deze duren ongeveer 20 minuten en zijn te volgen door jong en oud. De tijden worden op de beurs aangegeven.

Maar er is nog veel meer te beleven.

Speciaal voor de kinderen worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals:

–  Fossielen zoeken, deze maak je dan schoon en mag je mee naar huis nemen.

–  Mineralen zoeken. Je kan vijf verschillende mineralen vinden!

–  Haaientanden zoeken. Uit een berg zand kunnen haaientanden worden gezeefd.

En als je geluk hebt, kan je in dat zand ook een tand van een mosasaurus vinden!

Voor kinderen die lid zijn van de Juniorclub van Amathysta, is er natuurlijk een extra verrassing.

De leden van de slijpgroep van Amathysta demonstreren ter plekke het bewerken van stenen en mineralen tot prachtige sierobjecten.

De werkgroep Geologie geeft informatie over mineralen en fossielen als hobby en over geologie in het algemeen. Daarnaast vertellen bestuursleden alles over het lidmaatschap en de activiteiten van de vereniging. Uiteraard kunt u ter plekke lid worden en van een speciale beursaanbieding gebruik maken. In de grote zaal zal een groot aantal standhouders, voor elk wat wils, mineralen, fossielen, edelstenen en sieraden  te koop aanbieden. Het geheel belooft weer een kleurrijk en leerzaam spektakel te worden.

En, niet onbelangrijk, uw toegangsbewijs is ook een lotnummer waarmee u mooie mineralen kunt winnen. Elk uur zal er een prijs worden verloot.

 

De Beurs en tentoonstelling worden gehouden op:

Datum:                                 zaterdag 6 november 2021

Plaats:                                  Taborkerk, Maasstraat 2 te Purmerend.

Openingstijden:               van 10.00 tot 16.00 uur

Entree:                                 € 2,50- (kinderen tot 12 jaar en leden Amathysta € 1,50)

Kinderactiviteiten           € 3,50 per onderdeel

                                                Entreebewijs goed bewaren, want dat is uw lotnummer!

 

Nadere informatie op www.amathysta.nl.