Miles Davis: Birth of the cool – over de jazzlegende


Het Filmhuis Purmerend  draait op vrijdag 17 januari de film Miles Davis: Birth of the cool – over de jazzlegende Miles Davis.

Het leven van jazzlegende Miles Davis (1926-1991) draaide om muziek. Spelen was voor hem geen kwestie van willen, maar van móéten. Zo begint de archief-documentaire ‘Miles Davis: Birth of the cool’, een degelijk portret van een grillige persoonlijkheid annex muzikaal genie. Davis was een jazzvernieuwer die weigerde slechts in het entertainmenthokje te worden geduwd; zijn doel was appreciatie en acceptatie die componisten als Igor Stravinsky ten deel vielen. Een dikwijls ongrijpbaar figuur die op jonge leeftijd de bossen introk om vogelgekwetter na te spelen, maar eind jaren vijftig wist door te dringen tot de muzikale mainstream. Dat lukte vooral dankzij ‘Kind of blue’ (1959), een album dat volgens een van de vele geïnterviewden ook na honderd luisterbeurten nog steeds iets nieuws te zeggen heeft. Daarnaast was Davis een man die worstelde met verslavingen en er in de liefde hoogst conservatieve opvattingen op nahield. Het komt allemaal voorbij in ‘Miles Davis: Birth of the cool’. – Miles Davis: Birth of the cool – Stanley Nelson, Verenigde Staten, 2019, 115’.

Draaidag: Vrijdag 17 januari 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/377/17/miles_davis_birth_of_the_cool

 

18 januari 2020