Maudie – met Sally Hawkins en Ethan Hawke in Filmhuis Purmerend


Op 22 en 23 december draait Filhuis Purmerend de film Maudie  met Sally Hawkins en Ethan Hawke. Canada, jaren 30.  Intiem portret van het levensverhaal van de door reumatoïde artritis geplaagde Canadese naïeve outsider-schilder Maud Lewis. Zij maakte elke dag een schilderij, ongeschoold, maar opvallend en kleurrijk, en trok daarmee de aandacht van pers en kunstkenners. Zij wilde onafhankelijk zijn en werd huishoudster van een nukkige visventer. Wat begon als een moeizame relatie groeide uit tot een bijzonder huwelijk.

 

In Canada is de outsider-schilder Maud Lewis geen onbekende. Lewis maakte elke dag een schilderij: ongeschoold, maar opvallend en kleurrijk werk. Daarmee trok ze gaandeweg de aandacht van pers en kunstverzamelaars.

De regisseur vertelt haar verhaal grotendeels als een intieme vertelling voor twee acteurs, die de kans krijgen om technisch te schitteren. Niet alleen Sally Hawkins (bekend van haar rol in HAPPY-GO-LUCKY) overtuigt als de levenslustige Maud, maar ook tegenspeler Ethan Hawke als de grommende man die op haar pad komt. Maud, geboren in 1903 kreeg door reumatoïde artritis groeiproblemen. Ze weet aan de nukkige tante bij wie ze inwoont te ontsnappen door zich als huishoudster te melden bij een vrijgezelle visventer, een bonk van een kerel die de ‘mankepoot’ morrend accepteert. Het is haar eerste kleine triomf en er zullen er vele volgen.

MAUDIE is groots in het kleine en intieme, precies zoals de naïeve schilderkunst die ze beoefent. – Maudie – Aisling Walsh, Ierland / Canada, 2016, 115’.

Draaidag: Vrijdag 22 december 2017 en zaterdag 23 december 2017. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/174/17/maudie