Marianne & Leonard: Words of love – Over Leonard Cohen en Marianne Ihlen


Deze weemoedige en romantische documentaire staat vooral stil bij het (muzikale) leven en de successen van de Canadese Leonard Cohen. Hij en zijn vriendin en muze, de Noorse Marianne Ihlen (toegezongen in ‘So Long, Marianne’), wonen een deel van de jaren 60 op het Griekse eiland Hydra. Het is ook een portret van de kunstenaarscommune, waar het in de jaren zestig nog zo schijnbaar idyllisch, vrij en ongedwongen was.  Te zien in Filmhuis Purmerend.

.

De Noorse Marianne Ihlen is de vroege hoeksteen van het oeuvre van de Canadese Leonard Cohen. Ze wordt toegezongen in ‘So long, Marianne’ door de man met wie ze een deel van de jaren zestig doorbracht op het Griekse eiland Hydra.

Cohens onverwachte muzikale doorbraak vormde een obstakel voor wat een grote liefde was, of kon zijn. Hij moest voortaan zijn aandacht verdelen, en werd een deel van het jaar sterbard en vrouwenmagneet in New York. Marianne bleef met haar zoon uit een eerdere relatie achter op het eiland.

‘Marianne & Leonard: Words of Love’ is ook een portret van de kunstenaarscommune op het Griekse eiland. Waar het in de jaren zestig nog zo schijnbaar idyllisch, vrij en ongedwongen was.

De weemoedige en romantische documentaire staat vooral stil bij het (muzikale) leven van Cohen. Marianne krijgt voldoende aandacht, maar staat als ‘muze’ in de schaduw van Leonard Cohen. – Marianne & Leonard: Words of love – Nick Broomfield, Verenigde Staten, 2019, 102’.

 

Draaidag: Zaterdag 19 september 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/410/17/marianne__leonard_words_of_love