Mads Mikkelsen drinkt (iets) teveel in film van Thomas Vinterberg


 

‘Druk’ is gebaseerd op de theorie van een Noorse psychiater. Volgens hem is de mens geboren met een half promille alcohol te weinig in het bloed. Je presteert pas optimaal wanneer je dat tekort gedurende de dag blijft aanvullen. Dan ben je relaxter, evenwichtiger en heb je meer lef. Vier vrienden van rond de 40 besluiten die theorie in praktijk te brengen. De mannen worden een bruisende versie van zichzelf. Maar dan is er controleverlies na drankmisbruik. Oscar!

‘Druk’, de Oscarwinnende film van de Deense regisseur Thomas Vinterberg (Festen, Jagten) is gebaseerd op de theorie van een Noorse psychiater. Volgens hem is de mens geboren met een half promille alcohol te weinig in het bloed. Je presteert pas optimaal wanneer je dat tekort gedurende de dag blijft aanvullen. Dan ben je relaxter, evenwichtiger en heb je meer lef. Vier vrienden van rond de 40 besluiten die theorie in praktijk te brengen.

Eerst loopt alles plots wonderlijk op rolletjes. De scherpe randjes gaan overal af, zo benadrukt ook het camerawerk. De mannen worden een bruisende versie van zichzelf. Vinterberg wil iets met de ingewikkelde grens tussen blije roes en controleverlies na drankgebruik. De film is het verhaal van mannen die zich met het leven even geen raad weten. Vooral Mads Mikkelsen krijgt de kans om te schitteren in een film over hervonden levenslust.

Draaidagen: Vrijdag 12 en dinsdag 16 november 2021. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/473/17/druk