Little women – naar het boek van Louisa May Allcott in Filmhuis Purmerend


 

De opgroeiende tienerzussen in de 150 jaar oude klassieker ‘Little Women’ wachten hun lot – het huwelijk – niet braaf breiend af. Intgendeel: ze barsten van de wilskracht en ambitie. Jo wil romans schrijven en ook Amy is vrijgevochtener dan in haar tijd eigenlijk mogelijk is. Ook in onze tijd kunnen veel vrouwen hun ambities helaas vaak niet waarmaken. Deze van levensvreugde bruisende verfilming is een klein wonder: een stokoude tekst omgetoverd tot een even modern urgent, als warmbloedig, maar nooit tuttig kostuumdrama. Zes Oscarnominaties! Te zien in Filmhuis Purmerend.

 

Hoe maak je een film naar een 150 jaar oud boek relevant anno 2020. Wie bekend is met de klassieker ‘Little women’ van Louisa May Allcott over opgroeiende tienerzussen in Massachusetts, weet hoe modern dit bronmateriaal van zichzelf al is. Deze jonge vrouwen wachten hun lot (dus het huwelijk) niet braaf breiend af, maar barsten van de wilskracht. Jo, (Saoirse Ronan), wil romans schrijven en ook Amy (een fantastische Florence Pugh) is vrijgevochtener dan in haar tijd eigenlijk mogelijk is. Ook in onze tijd kunnen veel vrouwen hun ambities helaas vaak niet waarmaken. In de smaakvol geschoten versie van Greta Gerwig krijgen vooral die elementen een accent. Toch valt de film geen seconde te betrappen op drammerig feminisme, daarvoor bruist het voor 6 OSCARS genomineerde ‘Little women’ te veel van de levensvreugde.

Draaidagen: Zaterdag 10 en dinsdag 13 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur resp. 13.30 uur. Zaal open 20.15 uur resp. 13.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/420/17/little_women