Lezingen Waterlands Archief n.a.v. Open Monumentendag


Het thema van Open Monumentendag 2020 is ‘Leermonument’. Leren in en over monumenten staat dit jaar centraal tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 12 en zondag 13 september. Aan de vooravond van Open Monumentendag, op donderdag 10 september wordt in Theater De Purmaryn, Waagplein 1 een avond over monumenten en bewoningsgeschiedenis georganiseerd.

Op het programma staan twee interessante lezingen.  Atie Schenk, beleidsmedewerker monumenten en archeologie van de gemeente Purmerend, schetst het gemeentelijk erfgoedbeleid. Jack Otsen, vaste bezoeker van de studiezaal van het Waterlands Archief, vertelt over zijn onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van het monument Bierkade 9 in Purmerend (ca. 1600-2000). Aanvankelijk gebouwd als bierstekershuis, werd het huis later verbouwd tot deftig patriciërshuis. Wie woonden er in dit bijzondere gebouw, en welke archiefbronnen heeft Otsen geraadpleegd om meer over dit pand en haar bewoners te weten te komen? Hierover zal hij vertellen. Die avond zal ook het boek Een huis op de Bierkade. Bewoningsgeschiedenis van een monument, dat Otsen over zijn onderzoek heeft geschreven worden gepresenteerd.

De avond in de kleine zaal van De Purmaryn begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur (inloop om 19.30 uur). In verband met de coronamaatregelen is aanmelden vooraf verplicht via monumenten@purmerend.nl, met opgave van naam en telefoonnummer. Er is plaats voor 30 personen. De lezing over Bierkade 9 wordt op film vastgelegd. De film is op zaterdag 12 september in het Purmerends Museum te zien.

Digitale presentatie

In de centrale hal van het stadhuis van Purmerend draait tot 15 september een doorlopende presentatie ‘Leren in Purmerend en Beemster’, boordevol mooie foto’s over scholen en leerlingen uit de collectie van het Waterlands Archief.

En verder

Ook in het Purmerends Museum, op de Algemene begraafplaats aan de Nieuwstraat en de Katholieke begraafplaats aan de Overweersepolderdijk worden op zaterdag 12 september allerlei interessante activiteiten georganiseerd. En natuurlijk ontbreken ook dit jaar niet de stadswandelingen door de gidsen van het Gilde. Zie voor meer informatie over alle activiteiten op Open Monumentendag www.openmonumentendag.nl.

Foto: Bierkade 9 Purmerend (midden) (Waterlands Archief, fotonr WAT001002799)