Lezing over Vermeer bij thriller over zijn meestervervalser


Kunsthistorica Evelien Poels geeft in Filmhuis Purmerend een lezing over schilder Johannes Vermeer, voorafgaande aan de film ‘Een echte Vermeer’  over zijn meestervervalser Han van Meegeren – die de hele kunstwereld voor schut zette…

De film

Schildertalent van de jaren 20 van de vorige eeuw Han van Meegeren, beïnvloed door Oude Meesters, is in de ban van de vrouw van Abraham Bredius, de belangrijkste kunstcriticus van die tijd. De jaloerse Bredius brandt publiekelijk zijn werk af, waarbij Han’s vrouw en zoon hem ook nog verlaten. Kiest Han de ultieme wraak, en schildert hij de perfecte Johannes Vermeer, of kiest hij voor de liefde van zijn leven? Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal.

Lezing door kunstkenner Evelien Poels

De 17e-eeuwse schilder Johannes Vermeer kennen we nu allemaal van ‘Het meisje met de parel’,  maar in de eeuwen na zijn dood was hij in de vergetelheid geraakt. Pas vanaf het midden van de 19e eeuw werd hij ‘herontdekt’ en meteen stond hij in het midden van de belangstelling;  overal doken Vermeers op; prijzen stegen de pan uit en het kostte de Nederlanders grote moeite de werken uit handen van de rijke Amerikanen te houden, die er grof geld voor wilde betalen. Daar kwam nog bij dat Vermeer een redelijk klein oeuvre heeft, er zijn zo’n 35 werken vandaag de dag van zijn hand bekend, en dat er weinig over hem en zijn leven bekend was.  Het grote enthousiasme voor Vermeer en de drift van Nederlandse kunstminners om nieuwe Vermeers te ontdekken was voor een vervalsers een buitenkans.

Over Evelien Poels

Evelien Poels studeerde Kunst, markt en connaisseurschap aan de VU Amsterdam en is afgestudeerd op de kunstenares Anna Egter van Wissekerke (1872-1969), een protegé van de bekende kunstpaus H.P. Bremmer. Ook is ze werkzaam bij boekhandel Het Leesteken In Purmerend.

De lezing + film is op dinsdag 21 februari:

  • 20.00 uur: Lezing over Vermeer
  • 20.30 uur : aanvang film ‘Een echte Vermeer’

Filmhuis Purmerend is in Het Stamhuis, Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/een-echte-vermeer/