Lezing over een keiharde beschaving


Lezing over de Griekse stad Sparta in het Leesteken in PurmerendRare jongens, die…eh, Spartanen! In het Griekse Sparta duurde de dienstplicht wel veertig jaar en werd oorlog voeren als een feest ervaren. Daarop was de hele Spartaanse maatschappij, van de wieg tot het graf, gericht. Woensdag 25 maart is er een lezing over dit volk zonder genade in Boekhandel Het Leesteken in Purmerend..

Sparta ligt ver van de andere Griekse steden in het zuiden van de Peloponnesos. In de klassieke periode waren daar zeden en gebruiken die totaal verschilden van wat in de rest van Griekenland gangbaar was. Het ideaal was dapperheid, en dan vooral op het slagveld.

De lezing zal gaan over het ontstaan van deze gemeenschap, de geschiedenis, de staatsorganen, opvoeding, de unieke positie van de meisjes en vrouwen en de kernachtige uitspraken die naar de streek rond Sparta, Lakonikè, nog altijd ‘laconiek’ worden genoemd.

Drs. Hein van Dolen is classicus, vertaler en publicist. Hij vertaalde onder meer blijspelen van Aristophanes, het volledige werk van Herodotus en een groot aantal filosofische en retorische teksten. Hij gaf vele colleges voor HOVO en begeleidde ook – mede voor HOVO – studiereizen naar o.a. Turkije en Griekenland. In 2013 won hij de OIKOS publieksprijs, bedoeld voor een persoon, al dan niet uit de academie, die ofwel in het afgelopen jaar ofwel met zijn of haar gehele oeuvre een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de promotie van de klassieken onder een breed publiek.

Hein van Dolen is mede-auteur van het boek Te wapen. Acht spraakmakende slagen uit de oudheid, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2015  dat speciaal voor de Week van de Klassieken 2015 is verschenen.

Informatie

Datum en tijd: woensdag 25 maart  19.30 uur  Plaats: Boekhandel Het Leesteken, Zuidersteeg 2, 1441 BD Purmerend. Reserveren via info@leesteken.nl of 0299 771834. Entree  €5,00  inclusief het boekje Te wapen. Acht spraakmakende slagen uit de oudheid door Fik Meijer, Hein van Dolen en Olivier Hekster.