Lezing 100 jaar Amsterdamse School – “Beeldhouwen met Bakstenen”


Op 16 februari geeft Dick Wijers een lezing over Honderd Jaar Amsterdamse School – “Beeldhouwen met Bakstenen”. De Amsterdamse School kenmerkt zich door gebruik van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het expressionisme, en heeft geleid tot prachtige wijken en gebouwen.

In het begin van de 20e eeuw broeit het onder de jonge Amsterdamse architecten, ontwerpers en kunstenaars. Zij braken met de soberheid, strenge strakke lijnen werden omgeruild voor golvende patronen. De huizen en kantoren kregen een warme uitstraling, ook in sociale woningbouw.

Het Hallenproject Tollensstraat

Omstreeks 1995 verliet het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) de tramremise aan de Tollensstraat in Amsterdam-West. De verloedering sloeg toe, er moest iets met het gebouw gebeuren. In 2005 werd het plan van André van Stigt door het gemeentebestuur en de buurt aangenomen. In 2013 was het Hallenproject voltooid.

Donderdag 16 februari naar Wijkplein Where, Triton 73, Purmerend aanvang 14.00 uur. 

Dick Wijers zal beide onderwerpen met Power Point presentatie nader toelichten. De toegang met koffie en thee in de pauze is gratis. De lezing wordt georganiseerd door de werkgroep 55 Plus en Clup welzijn.