Levensgrote banieren met nieuwe gedichten voor Purmerend


Dichterskring Purmerend Onthulling gedichtenIn zorgcentrum Novawhere was maandagmiddag de onthulling van drie grote banieren met gedichten van leden van Dichterskring Waterland. De gedichten op levengrote banieren zijn onderdeel van het project Poëzie in de Openbare Ruimte. Waar ze ook komen te hangen…

De gedichten zijn ‘Hand in hand’ van Gerda Hooijberg, ‘Denkbeeldig’ van Sebastiaan Stroosnijder en ‘Heb je medemens lief’ van Bianca Vernout.

Eén banier blijft tijdelijk in Novawhere hangen, terwijl de andere twee naar zorgcentrum de Rusthoeve en de hal van het Waterlandziekenhuis zijn gegaan. Ook daar hangen ze op plekken waar veel publiek langs komt. Over vier maanden wisselen de drie levensgroot afgedrukte gedichten onderling van locatie. Hetgeen in het najaar nogmaals plaatsvindt.

De gedichten op banieren zijn onderdeel van het in 2010 in het kader van Purmerend 500 jaar gestarte project Poëzie in de Openbare Ruimte. Sindsdien worden jaarlijks drie geselecteerde gedichten van leden van Dichterskring Waterland op banieren van 2,5 x 1 meter opgehangen bij de drie partners van de dichterskring.

Verschillen

Het thema was deze keer ‘De verschillen tussen mensen en elkaar hierin accepteren’. Het werd gezamenlijk bedacht door de kunstcommissie van het Waterlandziekenhuis, de cliëntenraad van de Zorgcirkel en de cliëntenraad van de Stichting Wonen en Zorg Purmerend, waartoe o.a. de Rusthoeve behoort. De Waterlandse dichters schreven tien gedichten op dit thema, waarna de partners in het project Poëzie in de Openbare Ruimte de drie beste gedichten selecteerden.

Het project Poëzie in de Openbare Ruimte is al vijf jaar een doorslaand succes. De gedichten in de drie locaties worden veelvuldig gelezen, terwijl passanten zich er vaak positief en enthousiast over uitlaten. In Novawhere is er zelfs een onderling dichtersclubje door ontstaan.

Foto: De drie dichters bij hun uitgekozen gedichten. V.l.n.r. Gerda Hooijberg, Sebastiaan Stroosnijder en Bianca Vernout. (Foto: Eef de Hilster).