Leesvermaak 4 – (J)oehoe, ik kom eraan!


Columnist-Marcel-van-Stigt-300x130Als het even meezit wordt Purmerend verlost van de agressieve oehoe die de gemoederen al wekenlang bezighoudt. Daarvoor is een professionele valkenier ingezet. Er wacht hem geen gemakkelijke klus. Maar geen nood: als het onverhoopt niet lukt – een valkenier is ook maar een mens – wil ik wel helpen. Ik ben namelijk erg bedreven in vogels vangen.

Ooit heb ik een musje te pakken gekregen dat vrolijk door ons slaapkamerraam kwam binnenfladderen. Onze kat Sjors had hem gelijk met mij in de gaten en zette zich schrap voor een aanval. Ik was net even alerter. Ik griste de nachtjapon van mijn vrouw van het bed en wist die in één beweging om het musje te wikkelen, dat op een muur naar een uitgang zocht. Ik heb hem door het open raam naar buiten geloodst en daar vloog hij de vrijheid tegemoet.

Kippen vangen is een stuk ingewikkelder, vind ik. Toch is ook dat mij weleens gelukt.

Het leek ons leuk om een haan en drie kippen in onze achtertuin te laten rondlopen. We zagen het helemaal zitten. Een opgewekt gekukeleku op de vroege morgen, gezellig gescharrel in het gras en elke dag een vers eitje.

Het werd een deceptie.

De haan loste onze verwachtingen netjes in, maar de drie kippen weigerden bot dienst. Eieren leggen? Vergeet het maar. Maar wel onze hele tuin volschijten en de godganse dag dwingend met hun snavels tegen de achterdeur tikken om voer te bietsen. De liefde kwam van één kant. En toen ze het ook nog presteerden om brutaal de keuken in te wandelen en de vloer te besmeuren met veren en poep als de deur per ongeluk open stond, waren we het zat. Ze moesten terug naar de leverancier en alleen de haan mocht blijven.

Maar vang maar eens drie grote, behendige kippen. Eigenlijk moet je wachten tot ze op stok gaan en dan toeslaan, maar ja, als voormalige stadsjongen wist ik dat niet.

Ik ben er eerst met een schepnet achteraan gegaan. Dat was onbegonnen werk. Die beesten waren zó snel. Het moest op een andere manier. Ik zette een vierkante, hoge mand op de grond, strooide er voer in en wachtte wat er zou gebeuren. Ze trapten erin. Eén voor één hupten de kippen in de mand en begonnen het voer op te pikken. Sukkels. Ik sloop dichterbij met een soortgelijke  mand paraat en die zette ik goed getimed over de kippen. Yes!

Een combinatie van snelheid en vernuft.

Moet ik nog meer zeggen? Mocht het nodig zijn, dan rijd ik naar het complex van de Prinsenstichting en ga ik mee op jacht. Na het musje en de drie kippen ben ik aan een nieuwe uitdaging toe.

Door Marcel van Stigt

Marcel van Stigt geeft je bedrijf een gezicht
Tekstbureau Prettig Leesbaar, www.prettigleesbaar.nl