Leesvermaak 35 – Mijn sollicitatiestunt die tot een baan leidde


Ja, ik wilDoor Marcel van Stigt – Vergeet de reguliere manier van solliciteren, kies een andere weg en laat jezelf zien. Dat kan ik iedereen aanraden die op zoek is naar werk. En ik spreek uit ervaring, want ik heb een ludieke open sollicitatie op Facebook en LinkedIn media gezet en dat heeft me binnen vijf weken een mooie, vaste baan opgeleverd. Voor mij geen reden dus om de maandelijkse bijeenkomst Walk&Talk in de Purmerendse bibliotheek te bezoeken, waar werklozen elkaar kunnen ontmoeten. Daarom roep ik het vanuit mijn werkkamer:  volg mijn voorbeeld!

Vijf minuten. Langer zat er niet tussen de zoveelste enthousiaste sollicitatiebrief die ik doormailde en de droge afwijzing die ik terugontving: ik paste niet in het profiel. Een scherpe kennersblik of een gemakkelijke standaardreactie van een recruiter die er gewoon geen in heeft zich in een rij kandidaten te verdiepen? Ik houd het maar op het eerste. In ieder geval was ik helemaal klaar met solliciteren via de reguliere weg. Ook omdat ik al vaak had gehoord dat minimaal 70% van de vacatures via de sociale media worden ingevuld besloot ik het over een heel andere boeg te gooien. Een open sollicitatie in het veelgelezen huis-aan-huisblad in mijn woonomgeving en dezelfde advertentie op Facebook en LinkedIn.

Het voelde goed, ik was geïnspireerd en de woorden kwamen vanzelf naar boven. ‘Ja, ik wil’ moest de titel worden. Met die ingeving begon het. Hooguit tien minuten later had ik de advertentie geschreven. Een persoonlijk verhaal waarin ik om hulp vroeg bij het zoeken naar – en vooral vinden van – een baan.

Mijn advertentie heeft een enorme impact gehad. Hij werd meer dan 9.000 keer gedeeld op Facebook, op LinkedIn kwamen de uitnodigingen om een connectie aan te gaan bij bosjes binnen en ik werd onophoudelijk gebeld.

Het heeft me binnen ruim een maand een baan opgeleverd. En wat voor baan. Vanaf 1 december ga ik voor 40 uur als commercieel tekstschrijver aan de slag bij NCOI Opleidingsgroep. Ik had zicht op nog drie (!) banen, en ik had nog een lijstje met kansrijke suggesties in een mapje opgeslagen, maar ik had mezelf in een dusdanig luxe positie gemanoeuvreerd dat ik kon kiezen. Wat een weelde. En ik ben ervan overtuigd dat ik een uitstekende keuze heb gemaakt.

Wat leert mij deze sollicitatiestunt waar werkzoekenden misschien iets mee kunnen? Een paar dingen: 1. Zoek een andere weg dan de reguliere om een baan te zoeken. 2. Laat jezelf zien en maak duidelijk wat je wilt. 3. Stel jezelf kwetsbaar op. 4. Wees positief. 5. Heb vertrouwen – in jezelf en in een goede afloop.

En nog een heel belangrijke tip voor werkzoekende 50-plussers, een groep waar ik sinds kort niet meer onder val: denk niet dat je te oud bent, want dan leg je jezelf een beperking op. Heb ik ook gedaan. Leeftijd speelt vaak helemaal geen rol. Het gaat om wie je bent en wat je kunt.

Succes met solliciteren!


Logo tekstburo prettig leesbaar marcel van stigtMarcel van Stigt (1961) is journalist en (tekst)schrijver. Hij schrijft levensverhalen voor particulieren (Zie http://www.marcelvanstigt.nl/) en webteksten voor ondernemers (zie http://www.prettigleesbaar.nl/). Het menselijke verhaal staat bij hem centraal.