Leestips van Het Leesteken


‘Er is geen daar daar’ van Tommy Orange – de tip van Henk

‘Er is geen daar daar’ (There There) is het gedurfde en prachtige debuut van Tommy Orange (die afgelopen zondag te gast was bij VPRO boeken).

Tommy Orange is een Cheyenne die met een kritisch en tragisch oog de geschiedenis van de Native Americans beschrijft. In zijn boek volgt de lezer twaalf personages (allen native american) in evenzoveel hoofdstukken in hun strijd in het moderne Amerika. Geweld, verslaving, armoede, uitzichtloosheid en wanhoop zijn de wederkerende thema’s. Wat de personages gemeenschappelijk hebben is een gemis aan identiteit en authenticiteit, de afwezigheid van een tastbare geschiedenis. Op meerdere momenten in het boek maakt Tommy Orange ons hier getuige van: ”We are the memories we don’t remember” en “We know the sound of the freeway better than we do rivers.”

In hun reis naar de Big Oakland Powwow, het jaarlijkse event voor Native Americans, proberen ze als pelgrims hun identiteit te vangen, hun folklore terug te vinden en een gezamenlijke verdwenen geschiedenis te herwinnen, maar “there is no there there”. Wat ze ooit hadden is er niet meer.

Tommy Orange vertelt een belangrijk, indringend en fantastisch verhaal over de zoektocht naar identiteit. Identiteit is op zich al een complex begrip, maar voor Native Americans is het dat helemaal. In het huidige Amerika worden ze dikwijls als platte, identiteitsloze stereotypen weggezet. Het verhaal van de hedendaagse, moderne Indiaan wordt niet verteld. En juist dat verhaal wil Tommy Orange met ‘Er is geen daar daar’ vertellen. Via de personages die hij schetst, ontmoeten wij de hedendaagse Native American en leren we hoe zij worstelen met het heroveren van wat hen is ontnomen.

‘Er is geen daar daar’ is een belangrijk boek dat het verdient te worden gelezen, door jong en oud!

Er is geen daar daar – Tommy Orange, ISBN 9789029091619 – € 19,99 – ook als ebook verkrijgbaar. Boekhandel Het Leesteken, Zuidersteeg 2, Purmerend – www.leesteken.nl

 


‘Normale mensen’ van Sally Rooney – tip van Stefanie

‘Normale mensen’ werd getipt door het Boekenpanel van DWDD en kreeg 5 sterren van de Volkskrant. Het Leesteken is het hier helemaal mee eens. ‘Normale mensen’ is een prachtig, onvergetelijk liefdesverhaal, met de nodige rauwe, grimmige kantjes. Het is het verhaal van twee jonge Ierse mensen, Marianne en Connell, die in veel opzichten elkaars tegenpolen lijken, maar toch een onverbrekelijke diepe vriendschaps- en  liefdesband hebben. Ze zitten bij elkaar op school, waar Marianne een buitenbeentje is en Connell juist populair. Vanwege een pijnlijke gebeurtenis verliezen ze elkaar uit het oog en wanneer ze elkaar later op de universiteit weer tegenkomen, blijken de rollen omgedraaid. Marianne is juist populair, heeft zich makkelijk aangepast aan het stadse universitaire leven en Connell is als provinciaal een ‘outcast’. Sally Rooney schrijft liefdevol, intelligent en schijnbaar moeiteloos: elk woord doet ertoe en alle niet uitgesproken woorden minstens zo. Haar observaties zijn scherp en de dialogen die ze schrijft zijn heel natuurlijk en doeltreffend.

Belangrijke thema’s zijn aantrekkingskracht, verbondenheid, sociale verhoudingen, ongelijkheid, machtsverhoudingen en complexiteit. Complexiteit van het vinden van je identiteit, complexiteit van relaties, liefde… kortom van het leven. Tijdloze thematiek, maar wel neergezet in deze tijdgeest: hoe groei je op vandaag de dag, maak je keuzes uit alles wat op je pad komt. Wie ben je, in relatie tot jezelf en in relatie tot de ander, en wat betekent het een ‘normaal’ mens te zijn.

Sally Rooney was met ‘Normale mensen’ genomineerd voor de Man Booker Prize en won de pestigieuze Costa Book Award, als jongste auteur ooit. Tijd voor Purmerend om deze getalenteerde Ierse schrijftser te ontdekken!

Normale mensen – Sally Rooney, ISBN 9789026343445 – € 20,99 – ook als ebook verkrijgbaar. Boekhandel Het Leesteken, Zuidersteeg 2, Purmerend – www.leesteken.nl


Zomervacht –  Jaap Robben – tip van Evelien

Jaap Robben heeft het weer voor elkaar. Ook met Zomervacht weet hij een geweldig intieme en beklemmende wereld neer te zetten met een jonge knul in de hoofdrol.

Ditmaal gaat het over de 13-jarige Brian die met zijn vader in een caravan woont. Brian heeft een oudere broer die fysiek en verstandelijk beperkt is en in een instelling woont. Wanneer pa doorheeft dat hij een vergoeding krijgt als hij broer Lucien tijdelijk opvangt, laat hij deze kans niet liggen en haalt Lucien naar de caravan. En je raadt al wie er voor hem moet zorgen? Juist, Brian!

Je ontkomt niet aan het idee dat dit een keer fout moet gaan en uiteraard ontspoort de boel behoorlijk. Het knappe van de stijl van Robben is dat hij dit verloop zo menselijk en natuurlijk neer kan zetten, je voelt dat het de foute kant op gaat maar je kan niet de vinger leggen op waar het precies mis loopt.

Maar natuurlijk zijn er ook mooie dingen. Zo groeit de band tussen de twee broers enorm in die ene week die ze samen kunnen doorbrengen. Ik kon me niet aan het idee onttrekken dat het eigenlijk zonde is dat Lucien weer terug moet naar de instelling. Een heel invoelend, menselijk, prachtig en toch ook een schrijnend verhaal en daarom mijn boek van het jaar! Evelien

Zomervacht –  Jaap Robben


Mijn jaar van rust en kalmte – Ottessa Moshfegh – tip van Stefanie

De behoefte het leven op pauze te zetten. Even geen gedachten, vragen, onzekerheden meer. Voor velen herkenbaar denk ik. De 24-jarige hoofdpersoon besluit zichzelf een jaar in slaap te houden dmv een diversiteit aan slaappillen.

Waarom heeft ze geen zin in het leven zoals ze dat nu leidt? Op het oog heeft ze alles mee: mooi, net afgestudeerd, rijk, succesvol. Maar ze is liefdeloos opgevoed en verloor haar ouders kort achter elkaar en haar verleden biedt haar geen houvast voor de toekomst.

Daarom hoopt ze via haar slaap haar ‘leven te resetten’ en een nieuw mens te worden. Mosfegh werkt dit op grandioze wijze uit: verfrissend, met zwarte humor en gedurfd schopt ze tegen materiele leegheid, de kunstwereld en de psychiatrie. En het einde… zelden een boek zo indrukwekkend afgerond zien worden. Stefanie

Ottessa Moshfegh – Mijn jaar van rust en kalmte – Ook als e-book

 


Logo het Leesteken


Boekhandel Het Leesteken

Adres: Zuidersteeg 2, 1441 BD Purmerend
Telefoon: 0299 771 834
https://www.libris.nl/leesteken/