Leerlingen hangen vogelhuisjes op bij FC Purmerend


Pimpelmees. Foto: Wikipedia

Pimpelmees. Foto: Wikipedia

Donderdag 19 maart hangen leerlingen van groep 5b van basisschool ‘De Nieuwe Wereld’ samen met wethouder Mario Hegger en sportveldbeheerder Jan Butter vogelhuisjes op bij FC Purmerend. Het is de bedoeling dat dit ieder jaar rond deze tijd gebeurt en dan telkens bij een andere locatie in samenwerking met een andere school.

Jan Butter is behalve sportveldbeheerder bij de afdeling Uitvoering van de gemeente ook een gepassioneerd vogelspotter en natuurfotograaf. Omdat kool- en pimpelmezen over het algemeen weinig broedmogelijkheden hebben, leek het hem een leuk idee om de sportveldlocaties in Purmerend te voorzien van vogelhuisjes. De locaties zijn hiervoor uitermate geschikt, omdat het een natuurrijke omgeving betreft en over het algemeen rustig gelegen.

Betrokkenheid diverse partijen

Met dit idee is hij naar houthandel  Vlug&Oud gegaan en deze besloot het initiatief direct te steunen en het hout kosteloos te leveren. Leerlingen van SG Bladergroen hebben de nestkasten vervolgens gebouwd. Leerlingen van ‘De Nieuwe Wereld’ zijn daarop gevraagd om houtplaatjes te versieren, die op de vogelhuisjes worden gemonteerd. Wanneer de kasten bewoond zijn en er eitjes en pulletjes zijn, dan worden de leerlingen van groep 5 weer uitgenodigd om dit te bekijken.

Dit initiatief brengt de kinderen op leuke wijze in contact met de natuur. Jan Butter vertelt ook in de klas over vogels en specifiek het broedgedrag van kool- en pimpelmezen.