Lappendag 2016 in Purmerend


lappendag in purmerendDe traditionele Lappendag is vast onderdeel van de NazomerFeestweek in Marktstad Purmerend. Er zijn honderden stoffen en stofjes, lappen en lapjes en allerlei andere hebbedingetjes te koop.

Op vrijdag 9 september staan van 09:00 tot 17:00 uur honderden kramen opgesteld in de binnenstad. Ook in het Willem Eggert winkelcentrum zijn een aantal marktkramen.

Geschiedenis van de Lappendag 

De Lappendag dat komt voor in meerdere Noordhollandse steden, zoals Alkmaar, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en Zaandam. Het zijn jaarmarkten, waar behalve lappen/stoffen ook vaak allerlei andere waren te koop zijn.  Die in Hoorn bestaat al sinds 1446, als derde jaarmarkt van de stad rond St. Laurensdag (10 augustus). De Lappendag van Alkmaar heeft ook een lange historie, als veemarkt waaromheen ook andere waren verkocht werden.

De geschiedenis van de Purmerendse Lappendag is echter anders. De jaarmarkt met de naam Lappendag, als onderdeel van de NaZomer Feestweek, begon pas in de jaren 1950. De gemeente Purmerend nam toen in overleg met de Purmerender Middenstands Centrale het initiatief om een jaarmarkt op te zetten.

En eeuwenoude Purmerendse traditie is wel de Lappenmarkt. Dit is de oude naam van warenmarkt op dinsdag, die nog steeds bestaat. In een marktkeur (voorschrift) uit 1641 wordt de lappenmarkt al genoemd, gehouden op Cakenburgh tusschen de Baanbrugh en het huis van den predikant Petrus Roilandus – de huidige Westerstraat. Later heette de markt in de volksmond ook wel de kramenmarkt. 

(Bron: Het Waterlands Archief)