Lady Macbeth in Filmhuis Purmerend


Het Filmhuis Purmerend draait op 15 en 17 september de film Lady Macbeth, een indrukwekkend speelfilmdebuut van theaterregiseur William Oldroyd. Naar het boek van Nikolaj Leskov. De film laat een tragisch portret zien van een sterke, meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid.

Northumberland, 19e eeuw. Katherine wordt uitgehuwelijkt. Met een stuk land erbij wordt zij toegevoegd aan het familiekapitaal van haar bittere echtgenoot en zijn despotische vader. Zij moet voor een erfgenaam zorgen, maar haar man maakt geen aanstalten. Als vader en zoon langer van huis zijn, stort zij zich in een allesverzengende, roekeloze affaire met de stalknecht. Wanneer haar schoonvader terugkeert, weerhoudt niets Katherine ervan te krijgen wat zij wil.

In het streng negentiende eeuwse Northumberland wordt de jonge Katherine uitgehuwelijkt en samen met een stuk land toegevoegd aan het familiekapitaal van haar bittere echtgenoot Alexander en zijn despotische vader. Gevangen in het kille huis op het afgelegen Engelse platteland moet ze voor een erfgenaam zorgen, maar Alexander neemt geen enkel initiatief. Als vader en zoon voor langere tijd van huis zijn, stort Katherine zich in een allesverzengende affaire met de stalknecht Sebastian. De ontketende hartstocht maakt haar roekeloos en stille waarschuwingen van haar ongeruste dienstmeid slaat ze in de wind. Wanneer haar schoonvader terugkeert, weerhoudt niets Katherine ervan om te krijgen wat ze wil.

Lady Macbeth is het indrukwekkende speelfilmdebuut van theaterregisseur William Oldroyd naar het boek Lady Macbeth uit het district Mtsensk (1865) van Nikolaj Leskov.

Draaidagen:

  • Vrijdag 15 september 2017. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur.
  • Zondag 17 september 2017. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur.

Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/137/17/lady_macbeth