Lady Bird: de dochter die je wenst én vreest


Het meisje Lady Bird is de dochter die je wenst én vreest. Ze is een uitgesproken, maar geloofwaardige puber die zich afzet tegen haar moeder en tegelijkertijd haar goedkeuring zoekt. Dit wordt niet altijd opgemerkt door haar moeder Marion, een vrouw verteerd door geldzorgen en bezorgdheid om haar dochter. Intussen heeft ze toch alles voor Lady Bird over. Te zien in Filmhuis Purmerend.

 

Als Lady Bird een oogje op een jongen heeft, schrijft ze zijn naam op in een hoekje van haar bed en stapt ze de volgende dag recht op haar doel af. Wanneer haar moeder zich keert tegen Lady Birds wens naar een universiteit buiten Californië te gaan, omdat de middelen van het gezin te krap zijn en de studieresultaten te mager, werpt Lady Bird zich subiet uit een rijdende auto.

Lady Bird is het meisje dat je tegelijk wel en absoluut niet zou willen zijn, de dochter die je wenst én vreest. Ze is een uitgesproken, maar geloofwaardige puber die zich afzet tegen haar moeder en tegelijkertijd haar goedkeuring zoekt. Wat niet altijd wordt opgemerkt door Marion, een vrouw verteerd door geldzorgen en bezorgdheid om haar dochter, wat zich vaak uit in cynische oordelen en verwijten. Dat ze intussen alles overheeft voor haar dochter, ziet Lady Bird vaak over het hoofd. – Lady Bird – Greta Gerwig, Verenigde Staten, 2017, 94’.

 

Draaidagen: zaterdag 19 mei en zondag 20 mei 2018. Aanvang 20.30 uur resp. 13.30 uur. Zaal open 19.45 uur resp. 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/227/17/lady_bird