Laatste Zomerse Zaterdag in Indische sfeer


De laatste Zomerse Zaterdag in de Zuidersteeg  staat in het teken van Indonesië. Bij boekhandel Het Leesteken gaat de rode loper uit voor Ronald Nijboer. Van hem verscheen nog maar een week geleden het boek ‘Tabé Java’, dat een warm onthaal kreeg in de pers. Ook is er Balinese dans, een theeproverij, en zijn er leuke Indonesische spulletjes te koop met 20% korting.

Al een tijdlang is er sprake van een hernieuwde belangstelling voor ons koloniaal verleden. Daarbij worden de zwarte bladzijden met betrekking tot Nederlands-Indië niet meer overgeslagen. Juist de jongere generaties stellen hier vragen over. Ronald Nijboer behoort, als kleinzoon van een Indiëveteraan, tot die jongeren. In zijn boek geeft hij een levendige en objectieve, maar ook gevoelige weergave van de oorlog tussen Nederland en Indonesië.

De opa van Ronald meldde zich in 1945 aan als oorlogsvrijwilliger. Jaren later vindt de kleinzoon en schrijver een hutkoffer met brieven en dagboeken. Hij reist zijn opa achterna met het dagboek in de hand. Hij heeft veel vragen en daarop zoekt hij de antwoorden. Dat levert een prachtig, indringend maar ook intiem verhaal op. Waard om naar te komen luiteren.

Ronald begint om 14.00 uur. Bij goed weer onder de parasol, anders binnen. Als extra sfeermaker komt Afke de Jong Balinese dansen uitvoeren.

Het thema Indonesië komt verder tot uiting in een heerlijke theeproeverij. Er is een kraam van Suez Thee waar u diverse soorten thee kunt proeven.  Ook bij de Wereldwinkel kunt u aan de thee.  Voor de gelegenheid met een heerlijk stukje spekkoek. Bovendien zijn er buiten op de kraam op allerlei leuke Indonesische spulletjes te koop met 20% korting. Kortom de laatste Zomerse Zaterdag wordt weer een sfeervol gebeuren dat u niet mag missen.