Jeu de boulestoernooi op de Koemarkt


Jeu de boulestoernooi 2014 op de Koemarkt in Purmerend - 640

In het weekend van 23 en 24 augustus is er op de Koemarkt in Purmerend weer een groots Jeu de Boules toernooi. De boules beginnen te rollen vanaf 11 uur. Het Koemarkttoernooi wordt georganiseerd door de Vereniging Purmerboules. Je hoeft geen lid te zijn om mee te doen. Schrijf je wel van tevoren in via de website van Vereniging Purmerboules.

Over Jeu de Boules/Petanque

Jeu de boulestoernooi op de Koemarkt in PurmerendEr zijn vele soorten Jeu de Boules. In Nederland spelen we de vorm Petanque. De eenvoud van Petanque heeft er voornamelijk voor gezorgd dat het wereldwijd verreweg de meest voorkomende spelvariant van het Jeu de Boules is geworden. Het spel kan individueel worden gespeeld, maar ook in teams van twee spelers (“doublette”) of drie spelers (“triplette”). De triplette vorm wordt internationaal als de belangrijkste variant beschouwd.

Geschiedenis van Jeu de Boules

Het spel is al heel oud, en is vin de loop der eeuwen vaak verboden omdat “vele vorsten uit die tijd het beoefenen van activiteiten als boogschieten en sabelschermen van meer belang achtten voor de verdediging van het land dan het heilloze spelen met boules”. Op Mink’s hobby site is deze leuke geschiedenis van het jeu de boules spel te lezen.