Inleiding correspondent bij spannende film over advocaat van Nelson Mandela in Filmhuis Purmerend


Op 9 september is eer een bijzondere lezing bij de film Bram Fisher in Filmhuis Purmerend. Bram Fischer was de advocaat van Nelson Mandela, die een dubbelrol blijkt te spelen…. De inleiding wordt gegeven door journalist en schrijver Bart Luirink . Van 1993 tot 2012 was hij correspondent in Johannesburg voor de NOS, VPRO, Vrij Nederland en andere media.

 

De film: Bram Fischer

Zuid-Afrika, 1963. De onvrede tegen de ongelijkheid en het maatschappelijk onrecht groeit, en niet alleen bij de zwarte bevolking. 10 kopstukken van de ondergrondse communistische partij en van het ANC worden opgepakt, waaronder Nelson Mandela. Het blanke regime wil de groep als voorbeeld stellen en tot de doodstraf veroordelen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neem de verdediging op zich, echter hij zou eigenlijk de elfde verdachte moeten zijn. Wanneer de geheime politie zijn dubbelrol ontdekt, komt hij voor een dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven de zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

De spreker:

Van  20 tot 20.30 uur vertelt journalist Bart Luirink over de blanke advocaat Bram Fischer en zijn wonderlijke achtergrond. Over apartheid in Zuid-Afrika, het ANC, de communisten. En ook over de solidariteitsbewegingen wereldwijd die jarenlang vocht om apartheid de wereld uit en Mandela de cel uit  te krijgen. Die in Nederland heel groot was.

Bart Luirink is journalist en schrijver. Van 1993 tot 2012 was hij correspondent in Johannesburg voor de NOS, VPRO, Vrij Nederland en andere media. Hij publiceerde verschillende boeken over Zuid-Afrika. Sinds 2004 is hij hoofdredacteur van ZAM, een online magazine met bijdragen uit de Afrikaanse onderzoeksjournalistiek, fotografie en opinie.

Vertoning van de film op zaterdag 9 september 2017 om 20.30 uur, met voorafgaand een lezing om 20.00 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend is in Het Stamhuis, Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/136/17/bram_fischer