Inleiding over gevolgen van WO I voor Purmerend in het Filmhuis (bij een mooie film)


Lezing over WO I bij Film A Testament of Youth in Filmhuis PurmerendGeschiedeniskenner Dick Wijers houdt op dinsdag 29 september een historische inleiding op de film “A Testament of Youth” van regisseur James Kent waarbij hij zal ingaan op de gevolgen van de Eerste wereldoorlog voor Purmerend/Waterland. Zo kwamen er toen zo’n 1.000.000 Belgische vluchtelingen naar Nederland…

De film is gebaseerd op de memoires van Vera Brittain die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog haar studie opgaf en als een Voluntary Aid Detachment zuster te werk ging. Een klassiek, hoogstaand Brits drama, met flair geacteerd en prachtig in beeld gebracht.

Vera is haar tijd ver vooruit als ze op 18-jarige leeftijd besluit om aan de Universiteit van Oxford Engelse literatuur te gaan studeren. Haar vader stemt schoorvoetend in met zijn dochters droom en laat haar gaan. Hoewel Vera eigenlijk niets moet weten van het huwelijk, valt ze als een blok voor Roland, een vriend van haar broer. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en Vera’s broer en Roland vertrekken naar het front. Vera beseft dat ze niet in Oxford kan toekijken en geeft zich onder luid protest van haar ouders en haar decaan vrijwillig op als verpleegster. Een intens drama met prachtige beelden van het landelijke leven en Oxford in 1914 met op de achtergrond de harde realiteit van de oorlog.

Dick Wijers was jarenlang werkzaam geweest in het speciaal onderwijs in Purmerend en Amsterdam. Hij zette in die functie het vak geschiedenis op de kaart, en is een begenadigd verteller.

‘A Testament of Youth is te zien op dinsdag 29 september. Let op: de inleiding is vooraf aan de film, om 20 uur.

Adres:                                    Kerkstraat 11 te Purmerend
Inloop vanaf                        19.30 uur
Aanvang inleiding:             20.00 uur
Aanvang film:                      20.30 uur
Toegangsprijs:                    € 7,00
€ 5,50 met Vriendenpas van Filmhuis Purmerend.
Reserveren:                         www.filmhuispurmerend.nl