Inleiding kunsthistorica bij prijswinnende film over excentrieke en controversiële schilder


mr turner in filmhuis purmerendKunsthistorica Evelien Poels houdt op 10 april een inleiding op de film Mr Turner van regisseur Mike Leigh, waarbij zij zal ingaan op het werk van de excentrieke en controversiële Britse schilder Joseph Mallord William Turner (1775 tot 1851). De beelden van cameraman Dick Pope lijken soms uit de schilderijen van Turner zelf te zijn gegrepen. De weergaloze Timothy Spall won de Palm voor de beste acteur in Cannes dit jaar.

De schilder Turner verblijft in aristocratische landhuizen, maakt reizen, bezoekt bordelen, is een populair maar tegendraads lid van de Royal Academy of Arts, laat zichzelf aan een scheepsmast vastbinden om een sneeuwstorm te kunnen schilderen en wordt zowel gevierd als verguisd door het grote publiek en de culturele elite. Acteur Timothy Spall schittert in het biografische Mr. Turner en weet een nieuwe dimensie te geven aan de beroemde schilder die bekend stond om zijn humorloze en botte personage.

Over Evelien Poels

Evelien Poels studeert Kunst, markt en connaisseurschap aan de VU Amsterdam. Op dit moment is zij aan het afstuderen op de kunstenares Anna Egter van Wissekerke (1872-1969), een protegé van de bekende kunstpaus H.P. Bremmer. Ook is ze werkzaam bij boekhandel Het Leesteken In Purmerend.

‘Mr Turner’ is te zien op vrijdag 10 april. Let op: de kunsthistorische inleiding is vooraf aan de film, om 20 uur.

Adres: Kerkstraat 11 te Purmerend
Inloop vanaf 19.30 uur
Aanvang inleiding: 20.00 uur
Aanvang film: 20.30 uur
Toegangsprijs: € 7,00
€ 5,50 met Vriendenpas van Filmhuis Purmerend.

Reserveren: www.filmhuispurmerend.nl